LADEN

Typ om te zoeken

Aflossingvrije hypotheken

Laatste Nieuws

Aflossingvrije hypotheken

De AFM was de noodklok aan het luiden over de aflossingsvrije hypotheken, maar hun klacht en noodroep is misschien niet helemaal terecht. Er zijn namelijk wel veel aflossingsvrije hypotheken in de markt gezet, maar als de waarde meer was dan 75% (soms 100%) van de executiewaarde (die rond de 90% van de vrije verkoopwaarde ligt), dan moest er altijd iets worden ‘bijgesloten’. Dat ‘iets’ was dan een overlijdensrisico verzekering en een spaar/beleggingsverzekering. Dit laatste mocht ook een beleggingsdepot met koopsom en/of spaarinleg zijn.
Daarmee werd in 30 jaar dan de hypotheek geheel of gedeeltelijk bijeengespaard. De hypotheek geld dan wel als aflossingsvrij, maar er wordt wel degelijk iets aan de aflossing gedaan. Namelijk een éénmalige aflossing aan het eind van de hypotheek.
Zover bekend bestaan aflossingsvrije hypotheken zonder bijverband helemaal niet! Dit is althans de mening van één van de financieel adviseurs die met verbazing het persbericht van de AFM en mijn reactie daarop heeft gelezen.
Of deze adviseur is roomser dan de paus en heeft keurig gewerkt terwijl de rest de hoekjes afsneed, of Hoogervorst van de AFM is uit zijn nek aan het lullen en weet amper waar hij het over heeft als het over deze materie gaat.
De waarheid… Zegt u het maar. Ik ben er van overtuigd dat de expert die zijn reactie gaf altijd netjes handelde. Ik kan echter niet instaan voor de banken die ook zelf deze hypotheken in de markt gezet hebben. We weten maar al te goed hoe ze op heel veel fronten de regels en voorschriften aan hun laars gelapt hebben.

Ik kreeg overigens een aanvulling van een andere professional:

Zojuist las ik dat stukje over de aflossingsvrije hypotheken. Het klopt dat de meeste banken als eis stelden dat alles wat meer geleend werd dan 75% van de EW afgedekt moest zijn door een of andere vorm van aflossing. Vaak werd er dan natuurlijk een "woekerpolis" naast gesloten. Vaak om dat de klant het risico wilde nemen, omdat een garantiepolis te duur was, omdat de aanbieder simpelweg niks met garantie kon leveren (zoals DSB) en soms ook uit eigenbelang van de adviseur. Niet alle banken hanteren de grens van 75% EW. Sommige banken houden 90% EW aan en GMAC en SNS voerden zelfs producten waarbij tot 125% EW aflossingsvrij geleend kon worden. Vanuit de zorgplicht die de adviseur heeft nam men aan dat deze producten niet misbruikt zouden worden, maar veel meer tot maatwerk zouden leiden.
Daarbij komt dat een 125%-aflossingsvrij product nooit kwalificeert voor een "complex product". Die kreet komt voor in de WFT (Wet Financieel Toezicht). Een complex product is een samenstel van 2 of meer financiële producten. Je kunt bij een 125%-aflossingsvrije hypotheek nu zeggen dat er 0 euro wordt afgelost en volgend jaar bij dezelfde klant een polis sluiten voor de aflossing. Dat is interessant omdat je dan alle provisie ineens kunt vangen. Bij een complex product zijn de aanbieders verplicht om de provisie deels (30%) uit te smeren over de looptijd terwijl bij een niet complex product de provisie ineens uitbetaald kan worden. Als ik 2 producten verkoop waar ik ieder 1000 euro aan verdien dan heb ik bij splitsing daarvan 2 x 1.000 euro en bij samenvoeging tot een complex product 1400 euro ineens en daarna 10 x jaarlijks 60 euro.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *