LADEN

Typ om te zoeken

Geleerd van de bankencrisis? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geleerd van de bankencrisis? (Tom Lassing)

In Amerika is Lynn Tilton aangeklaagd door de SEC. Ze bezit verschillende hedge funds en er zijn vragen gerezen over hoe dat door haar gedaan wordt.
In tegenstelling tot de banken zijn hedge funds vrijwel niet gereguleerd en waar de banken vrijwel zijn opgehouden met het verzinnen van producten met de vreemdste afkortingen, is Lynn Tilton er gezellig mee doorgegaan.

Zo heeft Tilton leningen uitgeschreven die later werden verpakt in CLO’s. Die werd dan weer gesneden en verpakt in andere bundeltjes, en kregen dan weer andere namen.
Het probleem is uiteraard, net zoals in 2008, dat de onderliggende leningen niet allemaal van dezelfde kwaliteit zijn. Nu het echter gebundelde leningen zijn, is amper na te gaan hoe goed de kwaliteit nu eigenlijk is.
Volgens de SEC zijn de leningpakketten daarom veel te hoog gewaardeerd en betalen de kopers van die gebundelde leningen dus een veel te hoge prijs.
Het punt is dat de gehele bundel is samengesteld door het bedrijf van Lynn Tilton. Dat kwam zelfs bij de banken niet voor. Die waren nog zo leep dat ze de rommel steeds weer door anderen lieten verpakken, zodat ze hun handen steeds zogenaamd in onschuld konden wassen.
Lynn doet het allemaal zelf. Ze zet de leningen uit, ze waardeert de leningen, ze bepaalt de samenstelling van de bundels en ze bepaalt de prijs van het pakket en ze verkoopt de rommel vervolgens.
Dat is zelfs voor bankiers ongekend. Zoals het in Amerika werd omschreven, het is als een modellen wedstrijd waarbij één moeder bepaalt wie de deelneemsters zijn, ze zit zelf in de jury, en ze neemt niet alleen de prijsuitreiking voor haar rekening, maar ze bepaalt ook welke prijs de winnares mee naar huis neemt.
Lynn Tilton is ooit opgeleid door Goldman Sachs. Ze heeft nu de SEC aangeklaagd omdat in haar ogen de SEC in deze ongereguleerde markt helemaal niets te zeggen heeft. Het is immers niet verboden, dus mag het.
Het gekke is, net zoals de bankiers nooit straf kregen vanwege hun fraudes, ze heeft gelijk als je er wettelijk naar kijkt. Kijk je er menselijk naar, dan zijn haar klanten geknipt en geschoren.
In onze maatschappij mag blijkbaar alles zolang het niet wettelijk verboden is. Eigenlijk is het van de zotte dat we regels alleen maar volgen als die zijn opgeschreven. Goed fatsoen zou toch niet in een wetboek beschreven moeten zijn?
Overigens zijn de drie fondsen waar het allemaal om gaat genaamd Zohar 1 tot en met 3. Zohar verwijst weer naar de Joodse Kaballah. Waarom juist deze drie fondsen dan weer naar een Joodse traditie moeten verwijzen is een raadsel of toeval.
Het is voor mensen die een groot Joods complot zien in Wall Street handelingen weer een bevestiging dat bedrog en Joodse bemoeienis bij elkaar horen.
Feit is dat er in de stad New York en de omgeving van die stad meer mensen met het Joodse geloof wonen dan in de staat Israël. Dat je dus juist op Wall Street veel verwijzingen naar het Joodse geloof ziet, is geen toeval. In Nederland ligt de nadruk van onze productie meer op zuivel en voedsel. Is dus iedere voedselfraude, waar ook ter wereld, een Nederlands probleem?

Amerika heeft weinig geleerd van de bankencrisis. Wat er had moeten gebeuren, is dat heel die markt, dus ook de hedgefundsmarkt, gereguleerd had moeten worden. Nu hebben de banken een stukje regulering gekregen, maar konden andere bedrijven het bedrog gewoon voortzetten. Zoiets geloof je toch niet?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *