LADEN

Typ om te zoeken

Geen olie, geen geld

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Geen olie, geen geld

Rusland weigert Europa nog olie en gas te verkopen, terwijl Europa in feite al aangegeven heeft dat het op termijn zelf ook geen olie en gas meer van Rusland wil kopen.
Dat is dus duidelijk, maar…
Rusland heeft de omzet wel nodig en Europa heeft momenteel de olie en gas toevoer vanuit Rusland nog nodig.
Er wordt daarom een kat en muis spelletje gespeeld. Wie knippert het eerst?
Het punt is, Rusland moet wel gas blijven produceren. Het fakkelt daarom dat gas nu af. Er wordt naar schatting ter waarde van 10 miljoen dollar per dag aan gas afgefakkeld door Rusland.
Maar bij olieleidingen is het ook belangrijk dat de olie blijft vloeien. Doet de olie dat niet, dan ontstaat er een teerlaag in de pijpleiding en als gevolg daarvan raakt heel die pijpleiding uiteindelijk onbruikbaar.
De kans is dus groot dat de eerder gebruikte pijpleidingen die nu stilgelegd zijn, binnenkort niet meer opgestart kunnen worden. Ze kunnen dan simpelweg afgeschreven worden.
Het blufspelletje is dan voorbij, het is dan niet meer de vraag of Europa iets anders moet zoeken, het is dan realiteit.
Voor Rusland houdt het in dat haar makkelijke afzetmarkt, goed voor 43% van de totale omzet van het land, weg is.
Natuurlijk kan Rusland haar energie verkopen aan anderen landen. Maar niet tegen de lage kosten die het richting Europa had. Lagere volumes, meer kosten. Dat is niet goed voor de winst die je er mee kan maken.
Gezien de enorme afhankelijkheid van de energiemarkt die Rusland heeft, is het duidelijk dat de Russische economie een enorme dreun gaat krijgen. Dat is nog zonder de kosten van de oorlog in de vorm van een verloren generatie jonge mannen en het vertrek van enorm veel buitenlandse bedrijven en hun werkgelegenheid uit Rusland.
Wie dus denkt dat Rusland ‘profiteert’ van de hoge energieprijs, kijkt naar Rusland met een wel heel roze bril.
Dat is een sprookje waarin sommigen wel willen geloven, maar het is en blijft een sprookje.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *