LADEN

Typ om te zoeken

Beursbegrippen K

Begrippen

Beursbegrippen K

Heeft u al een abonnement op de Beursbox.nl Nieuwsbrief?
Schrijf hier in. Het is gratis!

Beurs Begrippenlijst. (Deze lijst wordt steeds verder aangevuld, uw aanvullingen zijn welkom)
Ik claim ook niet dat de lijst compleet is of alle begrippen op de best mogelijke manier beschreven zijn. Verbeteringen zijn ook zeer welkom.

Kapitaal marktMarkt voor langlopend kapitaal, waaronder bijvoorbeeld aandelen en obligaties. De rente op de kapitaalmarkt wordt ook wel ‘lange rente’ genoemd.
KapitaliserenBij het kapitaliseren wordt een bedrag gedeeld door een percentage. Dit komt in de praktijk nog wel eens voor bij winstcijfers. De methodiek hierbij is dat een winstcijfer wordt genormaliseerd en vervolgens wordt gedeeld door een rendementspercentage. Hierbij wordt expliciet verondersteld dat het genormaliseerde winstcijfer representatief is voor de toekomst. Bij het disconteren worden alle individuele toekomstige bedragen contant gemaakt naar het waarderingsmoment.
Kern kapitaalHet totale beschikbare vermogen op groepsniveau, op basis van de definitie van Tier 1-vermogen.
Keuze dividendWinstuitkering met keuze voor de aandeelhouder uit een contant of stockdividend.
Key reversalWe spreken in twee gevallen van een key reversal:

1. Als de laagste koers van vandaag lager is dan de laagste koers van gisteren, de hoogste koers van vandaag hoger is dan de hoogste koers van gisteren én de slotkoers hoger is dan de slotkoers van gisteren.

2. Onder dezelfde voorwaarden, maar met een slotkoers die lager ligt dan het slot van gisteren. De voorgaande candle wordt als het ware volledig omvat. De key reversal kondigt een trendomkeer aan, in het eerste geval een bodem in het tweede geval een top. Key reversals zijn over het algemeen betrouwbare patronen.

KMOKleine en Middelgrote Ondernemingen. (België)
KoersDe prijs waarvoor effecten worden verhandeld op de beurs. De eerste koers van de dag is de openingskoers; de laatste koers van de dag is de slotkoers.
KoersdoelOp basis van een patroon of koersbeweging wordt bepaald welk niveau een koers in de toekomst zal gaan bereiken. Veel beleggers nemen winst op een dergelijk punt, omdat de verdere beweging onzeker is. Het is overigens niet altijd zo dat een koersdoel ook altijd wordt gehaald, noch is het zeker dat een beweging bij het bereiken van het koersdoel stopt. Het koersdoel dient feitelijk slechts als richtsnoer.
Koers/winst-verhoudingKoers van het aandeel gedeeld door de (geschatte) winst per aandeel (K/W; Engels: P/E). Dit is de meest gebruikte waarderingvorm om de waardering van een aandeel te bepalen. Des te lager, des te goedkoper een aandeel gevonden wordt.
Kosten-baten verhoudingDe verhouding tussen de operationele en algemene kosten enerzijds en de nettobaten anderzijds. Hoe lager de kostenbatenverhouding, des te efficiënter een bedrijf opereert. Ook wel ‘efficiency ratio’ genoemd.
Krediet schade verhoudingDe verhouding tussen specifieke voorzieningen en gemiddelde risicogewogen verplichtingen uit kredieten. Ook wel ‘verliezen op leningen’ genoemd.
"K"-stukkenKlassieke stukken/effecten.
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *