LADEN

Typ om te zoeken

Beursbegrippen U

Begrippen

Beursbegrippen U

Heeft u al een abonnement op de Beursbox.nl Nieuwsbrief?
Schrijf hier in. Het is gratis!

Beurs Begrippenlijst. (Deze lijst wordt steeds verder aangevuld, uw aanvullingen zijn welkom)
Ik claim ook niet dat de lijst compleet is of alle begrippen op de best mogelijke manier beschreven zijn. Verbeteringen zijn ook zeer welkom.

UitbraakEen uitbraak is het doorbreken van een steun, steunlijn, weerstand of weerstandslijn.
UitgenomenWe noemen een steun of weerstand uitgenomen als dit punt significant wordt doorbroken. Wanneer een doorbraak significant genoemd mag worden en wanneer niet, is onderwerp van voortdurende discussie onder technisch analisten. Zo zijn er analisten die een doorbraak door een weerstandsniveau in een daggrafiek pas significant noemen als de koers enkele dagen boven dat punt is gebleven, anderen zien het eerste slot boven zo’n punt al als voldoende. Bij Beursbox.nl willen we minstens één slot zien EN dan bevestiging na het eerste uur handel in de volgende dag.
UitlotingVan een obligatielening wordt op een vooraf bepaald tijdstip een deel afgelost. Door loting wordt bepaald welke (stuk-)nummers of uitlotingsgroepen hiervoor in aanmerking komen.
UitoefenenHet door een belegger met een longpositie in opties gebruik maken van zijn of haar optierecht.
UitoefenprijsDe vastgestelde prijs waartegen de onderliggende waarden kunnen worden gekocht (bij call) of verkocht (bij put). (Eng. exercise prijs)
Under performerEen fonds dat slechter presteert dan het gemiddelde (de index).
UnderweightEen term die vooral bankanalisten gebruiken om aan te geven dat u iets minder aandelen in een bepaalde positie kunt aanhouden. Vooral voor indexbeleggers belangrijk. Zou bijvoorbeeld RDS 10% van de gevolgde index uitmaken, dan zou de belegger minder dan die 10% in RDS moeten aanhouden.
UnleveredSituatie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van vreemd vermogen.
Unsystematic riskNiet-systematisch risico. In tegenstelling tot het systematisch risico staat het niet-systematische risico in directie relatie met bedrijfsspecifike kenmerken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van het management, klantenbestand, verhouding vaste/variabele kosten etc. Het onderscheid tussen systematisch en niet systematisch risico komt nadrukkelijk naar voren in het CAPM model.
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *