LADEN

Typ om te zoeken

Beursbegrippen F

Begrippen

Beursbegrippen F

Heeft u al een abonnement op de Beursbox.nl Nieuwsbrief?
Schrijf hier in. Het is gratis!

Beurs Begrippenlijst. (Deze lijst wordt steeds verder aangevuld, uw aanvullingen zijn welkom)
Ik claim ook niet dat de lijst compleet is of alle begrippen op de best mogelijke manier beschreven zijn. Verbeteringen zijn ook zeer welkom.

FalconSpeciale Call Optie met een lange looptijd. L in fa l con staat voor "Long".
FactoringEen vorm van bedrijfsfinanciering waarbij een bedrijf uitstaande vorderingen tegen een vergoeding overdraagt aan een factoringmaatschappij die de debiteurenadministratie, risicodekking en financiering van vorderingen voor haar rekening neemt.
FasconEen speciale Call Optie met een korte looptijd. S staat voor "Short".
FEDFederal Reserve Board of America. Het financieel coördinerende bankenstelsel van Amerika, ingesteld in 1913. Amerika is opgedeeld in 12 Federal Reserve Districts met ieder een Federal Reserve Bank. Deze banken vormen samen het Federal Reserve System.
FibonacciFibonacci was een Italiaanse wiskundige die leefde in de 13e eeuw. Hij vond een getallen reeks waarvan het nieuwe getal steeds bestaat uit de som van de twee voorgaande getallen : 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55, enz. Als we een getal delen door het voorgaande dan blijkt de uitkomst steeds 1,618 te zijn. Als we een getal delen door het volgende getal dan is de uitkomst steeds 0,618. Later is ontdekt dat deze ratio’s behalve op allerlei natuurkundige fenomenen ook op koersen kunnen worden toegepast en men kwam zo tot de ontdekking dat retracements vaak met de percentages 38,2%, 50% of 61,8% plaatsvinden.

Zie hier meer over Fibonacci.

FIBORFrankfurt Interbank Offered Rates, het rentetarief op deposito’s dat Duitse banken onderling hanteren.
Fill or kill orderOrder die in zijn geheel direct moet worden uitgevoerd, gebeurt dat niet onmiddelijk na plaatsing dan wordt de order automatisch geroyeerd.
Financiële leaseLeaseovereenkomst die vrijwel alle aan de eigendom van een actief verbonden risico’s en beloningen overdraagt. De eigendom kan uiteindelijk wel of niet worden overgedragen.
Financierings tekortTekort op de rijksbegroting dat wordt gedekt doordat de overheid obligatieleningen op de kapitaalmarkt uitzet.
FixatieMogelijkheid om met behoud van hetzelfde rekeningnummer naar een andere financiële instelling over te gaan.
Fixed settlementHet systeem van de effectenbeurs waarbij levering en betaling (settlement) van effecten beide binnen 3 werkdagen na de transactiedatum plaats moet vinden.
Flauwe handelBeursstemming waarbij praktisch alle koersen naar beneden gaan
FlippenBeursjargon voor aandelen Philips.
FlitskapitaalKapitaal dat in een onderdeel van een seconde elektronisch van het ene naar het andere land of werelddeel wordt verplaatst.
FondscodeCode waaronder een effect op de beurs wordt verhandeld, een code die bestaat uit een combinatie van cijfers en/of letters. Ieder effect heeft zijn eigen fondscode. Iedere beurs heeft zijn eigen codes.
Fondsen reglementVoorschrift van de AEX-effectenbeurs waarin staat vermeld wat de vereisten voor notering aan deze beurs zijn.
FractieDelen van aandelen, te verkrijgen door te beleggen door middel van een Beleggersgiro.
Free floatHet deel (of het percentage) van het aandelenkapitaal dat niet in handen is van strategische beleggers en dus vrij verhandelbaar is op de financiële markten.
Front RunningOnethische handel door brokers waarmee zij vooruit lopen op verwachte grote effectenorders op basis van interne informatie, die door de financiële instelling nog niet aan de klanten ter beschikking is gesteld.
FTISymbool voor de future op de AEX-index.
FTI-contractEen termijncontract oftewel future op de AEX-index. Eén FTI-contract vertegenwoordigt een waarde van 200 keer de AEX-index. Bij een AEX van 600 bijvoorbeeld komt dat neer op een hoeveelheid aandelen met een tegenwaarde van 200×600=120000 Euro met een samenstelling die overeenkomt met die van de AEX-index.
FTSESpreek uit ‘Foetsie’, is de naam van de Engelse top beurs index.
FTSE-100 indexFinancial Times Index waarin 100 in London genoteerde aandelen zijn opgenomen. Deze index wordt gezien als de beursbarometer voor de Engelse beurs.
FundEngelse term voor beleggingsfonds.
Fundamentele analyseDe bestudering van economie, industrie en bedrijfsleven met de bedoeling de juiste waarde van een aandeel van een bedrijf te bepalen. Deze methode richt zich op de beoordeling van de cijfers die door bedrijven worden aangeleverd, op de toelichting die daarop wordt verstrekt en de verwachtingen die worden uitgesproken. Bekendste fundamentele belegger is Warren Buffett, maar ook Peter Lynch is een fundamenteel ingestelde belegger.

www.topaandelen.com is een mooi voorbeeld van een beleggingstipservice die is opgezet vanuit de fundamentele gegevens.

Fund managerDe persoon die de effectenportefeuille van een beleggingsfonds of beleggingsinstelling beheert.
FusieHet samengaan van twee bedrijven met als oogpunt een sterkere positie op te bouwen.
FutureGestandaardiseerd termijncontract dat op de beurs wordt verhandeld. Risico onbeperkt en dagelijkse afrekening.

Deze financiële overeenkomst verplicht de verkoper een effect (fysieke goederen, een financieel instrument) te kopen (of de koper om te verkopen) op een vooraf overeengekomen datum tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Future op een aandelenindexEen termijncontract met als onderliggende waarde de betreffende index. Bij het aflopen ervan op de expiratiedatum wordt het verschil afgerekend tussen de aankoopkoers en de waarde van de aandelenindex.
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *