LADEN

Typ om te zoeken

Rally in Biotech

site

Rally in Biotech

De Rally in Biotech aandelen is nog maar net begonnen. Sinds 1983 hebben Biotech aandelen grote koers explosies afgewisseld met periodes van grote dalingen. De laatste jaren hebben de Biotech aandelen grosso modo niet zoveel gedaan.
Na de klappen in de financiële aandelen en daarmee gepaard gaande slechte beursklimaat is er momenteel weer interesse voor de Biotech sector.
Dit is mede het gevolg van het feit dat er een consolidatie slag is begonnen toen Roche een bod deed op Genentech(15% stijging in een dag) en Bristol-Meiers een bod deed op Imclone(40% stijging op een dag). De analisten gaan ervan uit dat er nog vele grote Pharma bedrijven op de loer liggen om een kleinere op te kopen.
De enorme ontwikkelingskosten voor medicijnen, de strengere regels om een product op de markt te mogen brengen, een afnemende pijplijn van nieuwe medicijnen, het aflopen van patenten  en de concurrentie van veel goedkopere generieke medicijnen noopt de grote bedrijven tot maatregelen. Het is dan ook logisch dat grote Pharma bedrijven kleine soortgenoten met specifieke en veelbelovende kennis in bezit willen hebben.
Zo geeft de toepassing van nano technologie in de medische wetenschap zeer veelbelovende mogelijkheden.
Op 19 juli j.l kopte Quant Trader in met een artikel van Ian Davis : Biotech maakt zich op voor een nieuwe rally van 1347%.
Historisch gezien vanaf 1983 waren er 5 rallies in de Biotech sector van respectievelijk +421,3% , +1346,6%(van 1988 tot 1992) ,+187,2%, +646,4% en de laatste van +225,8% van 2003 tot 2006.
In dezelfde tijdsperiode zijn er 6 periodes van neergang geweest respectievelijk van -69,7% , -61% , -52,1%, -10,2% , -70,4% en de laatste van -13,4%  van 2006 tot voorjaar 2008.
Wat opvalt is dat telkens een periode van neergang wordt gevolgd door een periode van opleving, de periodes van opleving gemiddeld langer duurden(2,6 jaar tegen 1,9 jaar) en de periodes van opleving een veel grotere amplitude had(gemiddelde plus van 565,5% tegenover een min van 46,1%)
De laatste neergang begon in november 2005 en duurde tot voorjaar 2008 met slechts een geringe daling van -13,4% hetgeen betekent dat we momenteel weer een opleving zouden moeten krijgen. Sinds de laatste paar maanden is deze ook voorzichtig te zien en kunnen we aannemen dat we aan de vooravond staan van een rally die enige jaren zou kunnen gaan duren.
Daarnaast doet zich een ander fenomeen voor, de belangstelling van de grote Pharma bedrijven voor Clinical Research Organisations de zogenaamde CRO’s.
CRO’s zijn experts op het gebied van toxicologie, medicijn metabolisme, pharma kinetics en chemie. Om een nieuw medicijn van laboratorium proeven tot bij de apotheker in de verkoop te kunnen brengen kost circa 1 miljard dollar en 10 jaar tijd indien alles door een bedrijf zelf in huis wordt gedaan.
Studies hebben uitgewezen dat de CRO industrie bepaalde trajecten hiervan  30% efficiënter en tevens goedkoper en sneller kan uitvoeren.
Van de $60 miljard die de grote bedrijven in 2007 uitgaven voor nieuwe medicijn ontwikkeling ging reeds 25% naar de CRO’s.
De omzet van de CRO industrie is dan ook van $1,6 miljard in 1993 gestegen naar $14,4 miljard in 2007 en dit getal zal in de volgende 5 jaar verdubbelen zo is de verwachting.
Deze expansie van de CRO markt wordt gevoed door een aantal zaken :

  • Grote medicijn makers en Pharma bedrijven zoeken wegen om hun kosten te drukken
  • Een steeds groter aantal kleine Biotech bedrijven dat een medicijn ontwikkelingsinfrastructuur mist en de expertise van de regelgeving.
  • Het aantal nieuwe medicijn moleculen dat onderzocht dient te worden is enorm vermeerderd door nieuwe technologieën en de grote DNA revolutie.
  • De enorme vermeerdering en complexiteit van de klinische testen die in het traject moeten worden uitgevoerd.
  • De steeds ouder wordende bevolkingen hebben steeds specifiekere medische hulpmiddelen nodig( implanteerbare defibrilatoren, pacemakers, kunstledematen etc.) en voor die test trajecten wordt steeds vaker de hulp ingeroepen van de CRO’s

Een interessante CRO is het Chinese Wuxi Pharmatech (NY : WX), een bedrijf met een marktwaarde van $9 miljard(499.6 miljoen aandelen) en met een koersfluctuatie in het laatste jaar van hoog $45,65 (oktober 2007) en laag $15,89 (op 19 juni 2008).
Winst per aandeel 2007 was $0,88 , maar deze zal gaan stijgen omdat Wuxi steeds meer orders krijgt van de grote Amerikaanse Pharma bedrijven.
De interne groei van China gaat rustig door, het is de exportgroei die momenteel wat vermindert vanwege de hoge transport prijzen en de dure olie. Wuxi heeft voordeel van zijn lage personeelskosten, heeft geen last van transportkosten of dure olie en zal in de CRO markt steeds meer orders van zijn Amerikaanse concurrenten gaan afsnoepen.
Dit zal zich in de nabije toekomst in de winstcijfers tonen en met de extra geldstromen richting Biotech sector kan de koers van Wuxi weer naar de top van het laatste jaar($45).
Koop Wuxi op koersen rond $18.

Indien men de gehele sector wil bestrijken kunt U kiezen uit twee Biotech fondsen die wat breder zijn belegd :
– S&P Biotech Index Fund (code XBI) koers 15 augustus 2008 was $68,89
– Rydex Biotech Fund (code RYOIX) $26,51

Een andere mogelijkheid om te profiteren van een hernieuwde belangstelling voor de Biotech sector is het kopen van kleine Biotech bedrijven met veelbelovende kennis.
Een voorbeeld hiervan is Crucell(CRXL) met zijn uitstekende contacten met de grote Pharma bedrijven . Het is zeer wel mogelijk dat Crucell een keer wordt overgenomen en dan zal de koers een veelvoud zijn van de huidige koers van rond de 11 euro.
Een ander interessant Biotech bedrijf is Chemgenex (Nasdaq: CXSP) dat medicijnen ontwikkeld tegen leukemie en prostaat kanker. Koers CXSP op 15 augustus 2008 was $ 19 met een koers fluctuatie in het laatste jaar van hoog $26,99 en laag $8,58

Ik zal in een later stadium mogelijk terugkomen met nog een aantal interessante Biotech bedrijven doch van de hierboven genoemde is Wuxi momenteel zeer aantrekkelijk.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *