LADEN

Typ om te zoeken

Waarom geen RDS?

site

Waarom geen RDS?

Van een nieuwe abonnee van BeursAccent kreeg ik gisteren een vraag waarop het antwoord voor mij zo logisch was, dat je soms bijna vergeet dat nieuwe abonnees nog even bijgepraat moeten worden. RDS is een enorme bedrijf met een lage K/W. Zo op het eerste gezicht zou je dus als behoudende belegger aandelen van zo’n bedrijf altijd moeten hebben.
Het punt is alleen, RDS heeft geen groei van de energie voorraden die ze onder beheer hebben meer. In feite zijn ze dus bij iedere vat geproduceerde olie, de waarde van de resterende onderneming aan het uithollen. Olie wordt over de jaren duurder, maar de dollars die ze er nu voor krijgen, worden minder waard. Beter zouden ze nu meer olie voorraden zoeken en nu iets minder produceren. Dat laatste zou een probleem in de wereld geven, maar ook een nog hogere olieprijs en dus meer opbrengsten.
Kijken we naar de opbrengsten voor beleggers, dan is duidelijk dat de afgelopen tien jaar beleggers niets opschoten met beleggingen in RDS. Is deze reus interessant voor de komende jaren? Op dit moment nog niet. Die lage K/W zal nog wel even aanhouden vrees ik, want er is geen enkele reden het bedrijf hoger te willen waarderen. Ze missen groei en vooruitzichten op betere tijden. Ondanks de recordwinsten is het dus geen bedrijf waar aandeelhouders gelukkig van worden.

www.beursaccent.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *