LADEN

Typ om te zoeken

Optiehandel geraakt

site

Optiehandel geraakt

Zelfs de handel in put opties van financiële waarden is nu aan banden gelegd. Zelfs als er posities wel mogen, is het maar de vraag of beleggers de positie wel kunnen innemen. Daar waar beleggers nu hun portefeuille niet meer kunnen afdekken door het kopen van put opties lijkt me dat de maatregel iets te ver gaat. Mogelijk zijn nu echter ook banken roomser dan de paus, uit angst om op de vingers getikt te worden door de AFM. In feite is de verkeerde maatregel uitgevaardigd. Veel beter had verboden kunnen worden om aandelen ‘uit te lenen’. Het is ook van de gekke dat grote marktpartijen meewerken aan die praktijken. Dat is extreem korte termijn denken, omdat ze gaan voor een kleine vergoeding, terwijl de partijen die dan short gaan en geruchten in de markt brengen de aandeelhouders enorm zwaar raken.
Welke idiote fondsbeheerder blijft onder die omstandigheden dan toch nog uitlenen? Joost mag het weten. In feite zou zo iemand dan ook op staande voet ontslagen moeten worden vanwege acute idiotie. Zelfs het ABP werkt nog altijd mee aan het uitlenen van aandelen in andere dan de financiële sector. Ze zijn volkomen gestoord omdat nu nog altijd te doen, ondanks alle aanwijzingen dat de partijen die de aandelen lenen, de zaak flessen door valse geruchten in de markt te brengen.
Pensioenfondsen zien met het uitlenen een mogelijkheid om een extra stukje rendement te maken en men denkt er verder niet bij na. Ook de Centrale Banken maakten in de jaren voor 2003 precies die fout toen ze hun goud uitleenden. Het heeft de belastingbetaler honderden miljoenen gekost, terwijl het uitlenen slechts enkele miljoenen opleverde.
Ook (Amerikaanse) brokers lenen overigens aandelen uit. Aandelen die ze voor hun klanten aanhouden. Je denkt als belegger bij zo’n broker goedkoop uit te zijn, want de transactiekosten zijn laag. Ondertussen naait die broker je achter je rug een oor aan omdat hij zijn geld verdiend aan het uitlenen van je aandelen, waarmee je vervolgens enorme koersverliezen kan oplopen.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *