LADEN

Typ om te zoeken

Hoe om te gaan met extreme koersbewegingen

site

Hoe om te gaan met extreme koersbewegingen

We zien de laatste weken dat de olieprijs record op record maakt, maar als de olieprijs dan een dollar terugvalt ten opzichte van dat record, dan dalen de koersen in deelsectoren van de oliesector soms direct met procenten tegelijk.
Hoe kan je je daar als belegger in zo’n sector tegen wapenen? De allereerste vraag die u zich moet stellen, is of u zich wel er wel tegen moet wapenen.
Zo kunt u zich de vraag stellen of u nog wel in zo’n onrustige sector kunt of wilt blijven.Moet u nog wel in die sector zitten?
Als het antwoord ‘Ja’ is, en alleen dan, gaan we terug naar de vraag, moet u zich er wel tegen wapenen.

Ik pak er even een voorbeeld bij. Ik noem het aandeel X.
Dit aandeel stond okt 2007 op 113.
Olie was toen net opwaarts door de 80 dollar heengegaan.
Olie staat nu 125+ en daalde 0,62 per vat.
Het aandeel X daalde op dat moment bijna 3%.
Die enorme daling zien we steeds in aandeel X als de olieprijs iets terugvalt.
We hebben er echter een ideale remedie tegen gevonden.
We hebben het aandeel namelijk gewoon in portefeuille gehouden, zonder ons druk te maken over die rare koersbewegingen op dagbasis en de verwarrende persberichten die er steeds op volgen. Persberichten die dan vaak aangeven dat de top gevonden is en beleggers zich op moeten maken voor andere tijden. Het lijkt wel alsof die berichten slechts uitgestuurd worden om beleggers in contstante verwarring te houden.
Het aandeel staat ondertussen rond de 150, ondanks het verlies van 3%.
Als we iedere keer als er een paar procent verloren werd uitgestapt waren en later weer in rustiger tijd ingestapt waren, dan was de winst een verlies geworden en hadden we enorme bankkosten als bonus toe gekregen.
Beleggers moeten die rare bewegingen, veroorzaakt door daytraders, grote instituten die uitstappen, of marketmakers die de zaak een beetje manipuleren gewoon negeren. Blijf zitten in een aandelen van een goed bedrijf zolang dit bedrijf het goed doet en de aandelen niet overdreven hoog gewaardeerd worden. Het aandeel X heeft een K/W van 10 en een PEG ratio van 0,3. Het is in feite dus spotgoedkoop en de daling van 3% is niet anders dan waanzin van een niet erg efficiënte markt.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *