LADEN

Typ om te zoeken

De nieuwe trend

site

De nieuwe trend

Er is een nieuwe trend zichtbaar geworden. Namelijk de trend dat extreem grote bedrijven onderdelen afstoten om daarmee cash ter beschikking te krijgen. Dit is een duidelijk andere trend dan die we tot nu toe vooral zagen, namelijk het steeds weer overnemen van bedrijven. Citi kwam vorige week al met de mededeling dat het waarde wil afstoten en feitelijk bepaalde activiteiten zal staken zodra de werkzaamheden verkocht zijn. Vandaag komt GE met het bericht dat ze een bedrijfsonderdeel zal afstoten.
De tijd van groter en groter is daarmee in enkele sectoren al over en de aankomende tijd zullen we naar mijn idee steeds meer berichten gaan krijgen over splitsingen van bedrijven. De financiële sector, maar ook de auto industrie en de grote ‘totaal’ ondernemingen zoals GE zijn echter sectoren waar de trend al goed zichtbaar is. Hun resultaten blijven achter en dat kan je maar een paar jaar volhouden. De meest logische reactie is dan om terug te keren naar de core business en bedrijfsonderdelen die slecht presteren of die niet tot de kernactiviteiten behoren afstoten.
Vergis u echter niet, dit zal niet in iedere sector tegelijk gaan plaatsvinden. In de grondstoffen sector is nu namelijk nog wel een enorme consolidatieslag gaande. De fusie tussen BHP en Rio Tinto is nog niet uit beeld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *