In mijn dorp is er voor jongeren, ouderen en niet kapitaalkrachtigen te weinig aan woningen beschikbaar.
Samen met de omliggende 20 gemeenten heeft de gemeente zich gecommitteerd om in het dorp 4.100 wooneenheden te realiseren. 800 daarvan worden er nu in het buitengebied gerealiseerd en binnen de bebouwde kom zijn er nu enkele projecten in overweging.
Men wil binnen de bebouwde kom heel ver de hoogte in gaan. Gesproken wordt al over 12 tot 16 hoog.
Hoe dorps blijft het dan nog in het dorp?
Moet je als dorp dat soort stadse ontwikkelingen wel willen?
Immers, moet het er overal als een stad uit gaan zien?
Ik ben zelf in mijn jeugd uit het dorp vertrokken waar ik sinds mijn tiende bij mijn ouders woonde. Er was simpelweg niets betaalbaars te verkrijgen. Ik ging dertig kilometer verderop wonen, terwijl ik mijn werk wel in het dorp had. (Een dorp met 60.000 inwoners overigens… Geen serieus dorp meer, maar men hield graag vol dat het een dorp was)
Heeft de jeugd van nu het ‘recht’ om in het dorp (30.000 inwoners) te mogen blijven en moeten we daarom het dorp maar tot een stadse wijk verbouwen?
Wat heeft dat voor meerwaarde?
Is het zo erg te stellen dat het dorp nu eenmaal een bepaalde opbouw heeft, met veel grondgebonden huizen en relatief weinig hoogbouw appartementen?
Op dit moment stellen ontwikkelaars dat onder de 12 hoog sociale woningen bouwen niet financieel haalbaar is.
Mijn visie is dan dat je dan maar niet in het dorp bouwt, tot het wel financieel haalbaar wordt om lager te bouwen
Huizenprijzen dalen nu, dus mogelijk dat het probleem zich in enkele jaren oplost.
Nog geen 13 jaar geleden was de vastgoedmarkt in een diepe crisis. Nu zitten we op de top. Wat mij betreft wachten ze maar even met de ontwikkeling. Dat liever dan het dorp verpesten met heel hoge schoenendozen waar straks niemand wil wonen en een enorme sociale onrust vanuit gaat.
Appartementen van 40 vierkante meter in een dorp in een project dichtheid groter dan die van de stad Den Haag. Daar wordt toch niemand uiteindelijk gelukkig van?
PS: Hoe groot is de nood? Er stond een huurwoning te huur bij een woning corporatie. Daar kon je op inschrijven. Maar liefst 2.500 mensen schreven er op in. Nu denk ik dat de woning wel verhuurd gaat worden. Het is dus zeker WEL zo dat er iets gedaan moet worden. De vraag is slechts, wat mag het kosten. Mag het het dorpse karakter van de woonplaats gaan kosten? Hebben we dat er voor over?