LADEN

Typ om te zoeken

India, een land in opkomst

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

India, een land in opkomst

U gaat de komende jaren steeds meer horen over India. Het wordt het China van na 2030 verwacht ik.
Ik noem China niet voor niets.
China heeft namelijk een paar problemen. Het eerste probleem is dat het in directe concurrentie met de VS is gekomen. In plaats van samen te werken naar een betere wereld, willen beide landen ieder hun versie van die wereld vorm gaan geven en hun samenwerking loopt ten einde.
Apple gaf gisteren al aan dat het stappen neemt om 25% van haar productie naar India over te hevelen. Dat is de nieuwe trend. Het gaat ten koste van werk in China.
De VS wil nu al niet meer dat geavanceerde computerchips naar China worden gestuurd. Dat maakt de druk voor China groter om Taiwan te veroveren. Immers is Taiwan de computerchip hoofdstad van de wereld.
China heeft daarbij het probleem dat haar bevolking afneemt. Nu nog maar met 1 miljoen mensen per jaar, maar die krimp zal steeds sneller gaan en mogelijk kent China over dertig jaar tot wel 600 miljoen minder inwoners. Dat terwijl concurrent India nog altijd in inwoneraantal aan het groeien is.
De balans neigt dus naar India over te slaan, met China als slachtoffer. Geen leuk vooruitzicht voor China nadat die daar nét dachten dat ze de nummer één van de wereld zouden worden.
De vastgoedcrisis is China, de rampzalige Covid aanpak en de sociale onrust in China helpen allemaal niet mee.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *