LADEN

Typ om te zoeken

Wanneer wordt China nummer één?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wanneer wordt China nummer één?

Ik heb al vaak geschreven over het feit dat China niet de nummer één economie van de wereld kan worden als het land niet eerst de eigen vastgoedmarkt puinhoop opruimt.
Wat is er aan de hand?
In China is een enorme luchtbel rondom vastgoed ontstaan. Iedere regio in het land moest de afgelopen twintig jaar een bepaalde economische activiteit en groei laten zien, anders ging er bij de communistische top van die regio de kop er af.
Men loste dat probleem op door op een enorme schaal overal in het land vastgoed te ontwikkelen. Het is letterlijk zo dat er steden zijn gebouwd met daarin ruimte voor miljoenen mensen, terwijl er nu vrijwel niemand woont.
Puur omdat men die economische activiteit diende aan te tonen.
Er was altijd geld voor, dus men ontwikkelde en ontwikkelde. Door de massale leegstand ging de kwaliteit van die hoogbouw fors achteruit. de bouwers wisten namelijk ook dat alles leeg zou blijven staan. De kwaliteit ging omlaag tot het niveau van karton met een verfje er op.
Flatgebouwen die letterlijk omvallen en na drie jaar leegstand er uit zien alsof de al vijftig jaar oud zijn.
Twee weken geleden werd bekend dat één van de grootste vastgoedbedrijven in China een cashtekort heeft. Ze gaven dus aan vastgoed te gaan verkopen om weer aan cash te komen.
Na twee weken moesten ze constateren dat niemand die leegstaande rommel van hun wil overnemen. Het cashprobleem wordt nu acuut EN het is zo dat de kans groot is dat als ze omvallen er een domino-effect gaat ontstaan en China de langverwachte en terecht vastgoedcrisis gaat krijgen.
In mijn ogen een onoverkomelijke en noodzakelijke stap om de economie te schonen van een berg lucht waar je u tegen zegt.
Die luchtbel moet leeg en gaat een enorm leed in China geven, want heel veel Chinezen hebben hun zuurverdiende spaargeld in dit vastgoed gestopt. Het leek immers een loterij zonder nieten.
Nu, dan weet je het wel…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *