Gisteren schreef ik over Johan Galtung, die ooit de val van het Sovjet rijk vrijwel perfect voorspelde. Zijn voorspelling kwam niet uit de lucht vallen, hij had er tien jaar vooraf al een theorie over. Zijn voorspelling en zijn theorie kwamen indertijd helemaal uit.
In 2009 schreef hij uiteindelijk ook zo’n theorie over de VS. Tot op heden loopt de VS de lijntjes van zijn theorie bijna perfect langs. De muur, het idee van het superieure blanke ras, de vijandigheid naar het buitenland, vriend of vijand, de intern scherper wordende tegenstellingen, het zijn allemaal zaken die naadloos passen in Johans’ theorie.
Stel toch even dat inderdaad ergens in 2020 de dollar als wereldmunt valt. Immers is dat het teken dat het Amerikaanse wereldrijk ten einde is.
De VS is namelijk zo machtig en toont die macht via het drukken van in feite gratis dollars. Dollars die de rest van de wereld gedwongen moet overnemen. Gezien de opstelling van Trump is het niet onlogisch als de rest van de wereld die hufterige opstelling van de VS meer dan zat is. Door dan vervolgens massaal de dollar niet langer te erkennen als wereldmunt en haar niet langer af te nemen van de VS, kan de VS snel financieel op de knieën gedwongen worden en is het gedaan met de lol voor de Amerikanen. Ze moeten dan weer gezond zaken doen en dat zal niet meevallen, zeker niet voor de Amerikaanse overheid die al op veel te ruime voet leeft.
Hoe zitten wij daar dan in als particuliere beleggers?
- Het einde van de dollar als wereldmunt hoeft niet te betekenen dat de dollar zelf volledig wegvalt. Wel zou de waardering voor de dollar flink wegvallen. Immers moet iedereen die nu energie wil kopen dat met Amerikaanse dollars doen. Als dat niet meer hoeft en de energie producten gaan ook akkoord met euro’s, dan houdt het in dat de vraag naar dollar instort en de vraag naar euro’s toeneemt. Een forse koersdaling voor de dollar is dan het gevolg.
De nieuwe wereldmunt wordt dan vervolgens niet de euro of de yuan, maar bijvoorbeeld een mandje aan munten, zoals het IMF al mee werkt.
Wat heeft een forse koersdaling van de dollar tot gevolg? Laten we eens kijken naar een aandeel als Microsoft.
Als de koers van de dollar flink zakt, dan lijkt het aandeel Microsoft in de VS voor ons minder waard te zijn, omdat we verliezen op de dollar. Het aandeel Microsoft is echter ook op enkele andere beurzen genoteerd. Er is dus sprake van een ‘wereldkoers’ voor zo’n bedrijf. Er is dus een behoorlijke kans dat de beurs van de VS gouden tijden gaat beleven, terwijl de dollar tegelijkertijd fors in waarde daalt.
Misschien is er wel sprake van een economische crisissituatie die voor heel de wereld geldt, maar het kan dus ook zo zijn dat de crisis van de VS op iets langere termijn niet de crisis van Europa is. Het ene wereldrijk valt en er komt iets nieuws voor terug… Misschien een aantal blokken waaronder de VS, misschien zelfs al China.
Hoe dan ook lijkt de VS al wel op weg om haar positie als enige wereldmacht zelf zwaar te ondermijnen.
Het lijkt me nog te speculatief om de gang van zaken rond de dollar te voorspellen. daarvoor moeten er nogal wat factoren worden meegenomen. Dat geldt ook voor de goudpriijs die op termijn door de $ 10.000 zou gaan knallen.Ja, als de dollar maar genoeg in waarde daalt komt dat bedrag vanzelf dichterbij. Jaren geleden werd ook voorspeld dat de obligatiemarkt zou instorten waardoor met name het aandeel TBT tot grote hoogte zou gaan stijgen. Nog steeds niets van gemerkt, TBT staat op een bijna absoluut dieptepunt. Kortom, voorspellen blijkt vaak lastiger dan aanvankelijk gedacht.