LADEN

Typ om te zoeken

Extreem verlies pensioenfondsen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Extreem verlies pensioenfondsen

crisis

In het laatste kwartaal van 2018 hebben de gezamenlijke pensioenfondsen in Nederland op een gegeven moment een waarde van 46 miljard euro verloren. Aan het einde van het kwartaal was daar nog een verlies van 25 miljard euro van over.
Is dat een ramp, of is dit ‘gewoon’ een kwestie van het op en neer gaan van de markten en daarmee de waarde van de fondsen?
Om met dat laatste te beginnen, het is onmogelijk voor pensioenfondsen om ‘los’ van de markt te opereren. Een verschil in waarde en dus waarde fluctuatie is niet te voorkomen.
Misschien dat u daarom duidelijk wordt waarom de autoriteiten het zo belangrijk vinden dat de markten zo min mogelijk bewegen.
In december 2018 gingen de beurzen in de wereld onverwacht hard onderuit. We rekenen ons rijk als de beurzen stijgen en we zitten in zak in as als ze dalen. De vraag is natuurlijk wat of de ‘echte’ waarde is van pensioenfondsen. Immers is de beurs iedere dag aan het bewegen en daarmee veranderd de waarde van pensioenfondsen iedere minuut dat de beurs open is.
De vraag is dan natuurlijk wanneer bij een beursdaling de paniek moet of mag uitbreken. Als we bij een beursdaling van 15% een pensioenverdamping zien van 46 miljard euro, is dat dan een reden om in paniek te raken?


Of was die 46 miljard euro eigenlijk al gebakken lucht voor we het vierde kwartaal in gingen?
Met de waardedaling van de pensioenpotten valt de dekkingsgraad diep weg. Namelijk van 100% naar 103%. Ook hier weer de vraag, wanneer moet er paniek uitbreken en maakt die paniek dan nog iets uit?
Stel even dat de beurzen geen 15% dalen, maar 50%.
Waar gaat de deur op slot, of is er simpelweg geen slot en gaan pensioenfondsen gewoon mee, want er is simpelweg geen nooduitgang.
Het mag duidelijk zijn dat koersverandering in negatieve zin door de gevestigde partijen niet graag gezien wordt. Vanuit de overheid en vanuit de toezichthouders en grote pensioenfondsen is er veel aan gelegen om neerwaartse bewegingen zoveel mogelijk uit te sluiten. De grote vraag is dan natuurlijk hoe ver ze gaan om deze beursdalingen te voorkomen. Daar maak ik me dan ook wel zorgen over, want wat als al die hulpprogramma’s een keer niet werken, dan is het ineens volledig over met een koersdaling van misschien wel 70% in één keer.

https://www.daskapital.nl/5152977/pensioenfondsen-verliezen-eur25-miljard-in-december-korting-dreigt-voor-104-miljoen-mensen/

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *