LADEN

Typ om te zoeken

Wanneer komt de come back?

Laatste Nieuws

Wanneer komt de come back?

Door Ivan Baldewijns

Wanneer kunnen we weer stijgende koersen verwachten op de beursvloer?
Is dat niet de vraag waar heel wat beleggers vandaag mee zitten? Wij vermoeden dat het definitieve startschot van de come back van de aandelenkoersen slechts mogelijk is wanneer de hoofdoorzaak van de forse koersval is weg genomen. Geloof het of niet, de problemen van Fortis, Dexia, en heel wat andere Europese en Amerikaanse banken zijn voornamelijk te wijten aan de forse daling van de Amerikaanse woonhuizen.

. Het zou ons te ver leiden hier alles in details te beschrijven maar wist u dat de volksvertegenwoordigers die het 700 miljarden plan van Bush en de zijne, hebben verworpen, dezelfde zijn die de versoepeling van de kredietnormen en de uitvinding van risicovolle sub prime gerelateerde bankproducten hebben gestemd. "Mortgage Backed Securities(MBS)" of zeg maar in beleggingen verpakte hypotheekleningen, werden in 1981 gelanceerd door Fannie Mae , een speciaal daarvoor in leven geroepen overheidsinstelling. De creatie van deze MBS effecten heeft geleid tot de problemen van vandaag bij de financiële instellingen. In 1950 had slechts 55% van de gezinnen een eigen woning. In 1965 was dit cijfer al opgelopen tot 63% en in 2006 zelfs tot 69%. Er waren in 1960 36 miljoen woningen gekocht met een hypotheeklening. In 2007 stonden er in de VS 75 miljoen woningen met een hypotheeklening. Dat is meer dan een verdubbeling op goed 30 jaar. Van 1960 tot vandaag steeg de Amerikaanse bevolking van 180 miljoen naar 300 miljoen. De zorg van de overheid om Amerikaanse gezinnen een eigen woning te laten bezitten heeft de Amerikaanse wetgevende macht er in het verleden verleid tot het goed keuren van een forse versoepeling van de kredietvoorwaarden. Teven maakten die wetten het zelfs mogelijk dat minder kredietwaardige gezinnen een hypotheeklening konden krijgen maar dan tegen een hogere of " sub prime" rentevoet die dan wel kon verhoogd worden wanneer de marktrente zou stijgen.
Het was Fannie Mae dat deze woonkredieten met door de overheid verstrekte kapitaal, verzekerde of aankocht van de banken. Zolang de huizenprijzen bleven stijgen en de rente daalde, was er geen vuiltje aan de lucht en steeg de waarde van de MBS effecten.
Toen echter in 2007 de rente plafonneerde en het aanbod van huizen veel groter bleek dan de vraag, gingen de poppen aan het dansen. De huizenprijzen begonnen aan een scherpe daling en bijgevolg daalde ook de hypothecaire waarborg voor veel woonkredieten. Deze negatieve spiraal in de huizenprijzen leidde al snel tot een uitverkoop van woningen van gezinnen die de hogere rente en hogere eisen van de banken niet meer konden invullen. De MBS effecten begonnen in waarde te dalen en werden zelfs minder verhandelbaar tot illiquide. Banken over de ganse wereld, maar vooral in de VS en Europa zagen de waarde van de MBS effecten in portefeuille snel in waarde dalen en zagen zich verplicht versnelde afschrijvingen en provisie te doen op deze hoge risico activa . Voor sommige banken was dat niet meer voldoende. Anderen hadden dringend liquiditeitsproblemen en dus een gebrek aan kapitaal.
De bruto bedrijfswinsten werden immers belast met deze forse provisies en afschrijvingen en dus
decimeerde de netto winst of was er zelfs sprake van een negatieve winstgroei en dividend stop.
Meer specifiek had Fortis heel waarschijnlijk geen problemen gekend bij de overname van de ABN AMRO groep wanneer deze financiële crisis niet had plaats gevonden. De overname was dus niet
on the right moment. We zijn echter van oordeel dat de gebrekkige verkeerde Fortis communicatie een aardig stukje heeft mee geholpen om de koers naar de kelder te jagen.

We kunnen er echter niet onderuit dat het Amerikaanse parlement en senaat die elke nieuwe risicovol structureel product gebonden aan de woonkredieten heeft toe gelaten en gestemd. Er is echter geen enkele Amerikaanse volksvertegenwoordiger die vandaag erkent dat de crisis is ontstaan door een te lakse versoepeling in de woonkredieten sector. Met andere woorden, de Amerikaanse volksvertegenwoordigers moeten zich op de borst kloppen en hebben een koek gekregen van eigen deeg.
We verwachten dan ook dat er toch snel een akkoord uit de bus zal komen om een einde te maken aan de "overheids-flaters " van het verleden.
Het al nu wel duidelijk zijn dat we geen einde zien komen aan de structurele daling van de aandelenkoersen zolang er geen duidelijke trendomkeer is waar te nemen in de huizenprijzen.
Aan de hand van heel wat indicatoren, zal de Indextimer de belegger tijdig verwittigen wanneer de aandelentrein weer vlot over de rails kan rollen. Vandaag is het spijtig genoeg nog niet zo ver is en zien we op de beursvloer alleen maar enkele kortstondige koersstijgingen die structureel en fundamenteel nog niet voldoende fundamenten hebben.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *