LADEN

Typ om te zoeken

Risico versus opbrengst deel 1

Laatste Nieuws

Risico versus opbrengst deel 1

door Ivan Baldewijns
Fundamentele analyse heeft geen zin wanneer emoties triomferen op de beursvloer. Dat is de reden waarom de aandelenkoersen soms voor een zeer lange tijd stijgen of dalen zonder dat daar een verstandelijke reden kan worden voor gevonden. Vandaag zitten we blijkbaar in zo een periode waarin negatieve emoties de aandelenkoersen ondermijnen.  Deze keer is het dus niet de hebzucht die we gewoonlijk bij stijgende koersen zien opduiken, maar wel "angst" voor alles en nog wat. Angst voor een recessie, angst voor de afloop van de Amerikaanse verkiezingen, angst voor de bedrijfsresultatendans enz… De aandelenkoersen zijn voornamelijk onderuit gegaan door de problemen in de financiële sector. De vrees is dan dat deze malaise ook de economische groei zal onderuit halen. De recente "rescue" plan van de Amerikaanse regering en Centrale Bank is het bewijs dat ook de politici en financiële autoriteiten alle hens aan dek roepen. Zij haasten zich door de publieke opinie er op te wijzen, dat een grote economische crisis dreigt zoals in de jaren dertig van de vorige eeuw. Indien hun mega plan wordt verworpen door de senatoren en kamer van volksvertegenwoordigers, dan is er geen ontkomen aan meer aan en is geen enkele belegging of spaargeld nog veilig. Zelfs de huidige president kandidaten zijn het samen eens dat het meer dan vijf voor twaalf is. Zelden is het in de Amerikaanse geschiedenis gebeurd dat republikeinen en democraten in de Amerikaanse Senaat eensgezind hun goedkeuring hebben gegeven aan het 700 miljarden plan.
 Dat plan heeft tot doel de bijna waardeloze activa verbonden aan de Amerikaanse hypotheekmarkt, bij de banken op te kopen en hen zo van liquiditeiten te voorzien om de Amerikaanse economische draaischijf, de banken, weer op gang te krijgen. Het minste wat we kunnen zeggen is dat we in zeer onzekere tijden leven waar de ankers van de economie, de banken,  zwaar onderuit zijn gegaan en beleggers en spaarders niet meer weten hoe hun geld veilig en rendabel te beleggen. Het rescue plan is nog niet goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. De economie toont op basis van de meest recente economische indicatoren, duidelijk tekenen van recessie symptomen. Totnogtoe was de economische groei mede door de groei van de consumptie elk kwartaal positief.
We vrezen echter dat in het derde kwartaal ook de consumptie en zelfs de export minder sterk zijn gegroeid dan in de vorige kwartalen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat beleggers zeer zenuwachtig en angstig zijn dat hun aandelenvermogen en zelfs ook spaarcenten in gevaar zouden komen door de huidige financiële crisis. De consensus van beleggers verwacht dan ook dat de aandelenkoersen nog verder zullen dalen. Wij weten het niet en niemand weet het. Bijgevolg, al wat we kunnen doen is de potentiële opbrengst afwegen t.o.v. het huidige risico in de aandelenmarkt. Hoe we dat doen, zult u kunnen lezen in een volgende bijdrage op Beursbox.nl . 

Ivan Baldewijns
http://www.ibsinvest.eu/indextimerformulier.html

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *