LADEN

Typ om te zoeken

Put indexopties schrijven

Laatste Nieuws

Put indexopties schrijven

Nu eens niet over de perikelen rondt de AFM die nog altijd het short gaan in financials niet vrij durft te geven uit angst dat de markt de banken zal waarderen voor wat ze waard zijn, namelijk vrijwel niets. Deze keer gaat het over Warren Buffett die Wallstreet te kakken zet met zijn mededeling dat de Black & Scholes waarderingsgrondslag in zijn ogen feitelijk onjuist is. Wat Buffett zegt en in zijn ogen aantoont, is het feit dat je, als je die waarderingsgrondslag tot in het extreme doorzet je uitkomt in een situatie waarbij je feitelijk geen risico meer loopt, terwijl je onderweg wel je hele bezit boekhoudkundig moet afschrijven.
Waar gaat het om?
Black & Scholes is een theoretische waarderingsmethode voor de waarde van opties. Op basis van die waarderingsgrondslag worden optiepremies berekend en handelen beleggers die in opties bezig zijn.
Wat Buffett nu heeft gedaan, is deze waarderingsgrondslag gebruiken voor 251 op maat gemaakte geschreven put index opties die 15 en 20 jaar lopen.
Tot zijn verrassing waren partijen in de markt bereid hem een premie op grond van die waarderingsopslag te geven. Zijn verbazing was er, omdat hij voor een risico van 35 miljard, even uit mijn hoofd, ruim acht miljard premie verkreeg.
Met die acht miljard denkt Buffett in die 20 jaar een bepaald rendement te halen, waarbij hij dus zoveel winst gaat maken, dat de index naar nul moet, voor hij verlies op die geschreven opties maakt.
De meeste optiebeleggers kijken alleen naar de verkregen premie, Buffett kijkt naar wat hij met die verkregen 8 miljard kan gaan doen. De markt is nu afhankelijk van hem om straks zijn verplichtingen na te komen. Buffett heeft geen afhankelijkheid van derden, want hij heeft geld van anderen ontvangen… Hij wordt pas over 15 tot 20 jaar aan zijn verplichting gehouden.
Hij spreekt er in zijn brief aan de aandeelhouders zijn verbazing over uit dat partijen bereid waren hem zoveel geld te geven voor de rechten die in de opties verwerkt zitten.
In de ogen van Warren waren de opties zwaar ondergewaardeerd en daarom leek het hem een goed idee ze te schrijven. Het nadeel voor Buffett is nu echter dat de markt tegen hem in is gelopen en dat de waardering die Black & Scholes aan de opties geeft hem nu op 5 miljard verlies gezet hebben. Hij moet nu op jaarbasis zijn geschreven opties waarderen met behulp van de in zijn ogen onjuiste Black  & Scholes methode. Warren Buffett heeft nu dus over 2008 5 miljard verlies moeten boeken, die hij zelf niet als verlies ziet. Zijn bedrijf is in feite in zijn ogen dus meer waard als dat de markt hem nu waard acht.
Volgens Warren is de kans namelijk klein dat EN de markt tegen hem in blijft lopen EN hij niet in staat is om met de verkregen 8 miljard een bepaald gemiddeld rendement per jaar te halen. Kortom, in zijn ogen heeft hij een risicoloze positie ingenomen die hem voor tenminste 15 jaar in totaal 8 miljard speelgeld in handen heeft gegeven. Ik moet hem nageven, er was in Wall Street tot op heden vrijwel niemand die op deze manier tegen geschreven opties zou hebben gekeken.
Door in feite de zwakte van de Black & Scholes methode te gebruiken tegen Wallstreet hoopt Warren een hoop geld te winnen. Op dit moment heeft Wallstreet nog gelijk. De opties kunnen niet voortijdig afgerond worden, over op zijn vroegst 15 jaar zullen we weten wie er uiteindelijk gelijk had. Ondertussen boekt hij nu wel boekhoudkundig verliezen (gunstig voor de belastingen) en wordt zijn beleggingsprestatie ongunstig beïnvloed (minder gunstig voor de beurskoers).

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *