LADEN

Typ om te zoeken

Einde subprime crisis en de schade

Laatste Nieuws

Einde subprime crisis en de schade

Wanneer is het einde van de subprime crisis in zicht en vooral de vraag hoe groot is de schade ? Dit is de hamvraag in niet zo koshere tijden. Gezien de recente ontwikkelingen t.w. de overname van Bear Stearn voor $ 2 per aandeel alsmede de blanco cheques waarmee de FED nu strooit zal de onrust alleen maar verder aanwakkeren.
Ons past nuchter blijven, ons niet laten verleiden door de waan van de dag en vooral proberen vast te stellen wat de feiten zijn. Een kleine poging daartoe.
Allereerst de omvang van de schade. Onder het motto – better roughly right than exactly wrong – is wellicht in te schatten wat de malheur maximaal zal zijn. Pas als wij weten wat de omvang is dán kunnen wij globaal uitrekenen wánneer deze crisis ongeveer voorbij zal zijn.
Welnu, indien wij uitgaan van het BNP van de USA van ca. 13.500 miljard durven wij te veronderstellen dat de schade, ofwel het oneigenlijk gecreëerde extra monetaire volume dat niet gedekt was grosso modo 5% daarvan zal bedragen (hierbij laat ik de achterliggende gedachte maar even voor wat zij is) ofwel ca. 650 miljard.
Deze 650 miljard is de omvang van de ballon die door groei van het BNP zal moeten worden opgevangen. Omdat dit in de tijd gebeurt lost het subprime probleem ook pas in tijd op. Aangezien de FED echter een blanco cheque heeft uitgeschreven om de nood van de banken te lenigen zullen deze banken eerst aan zich zelf denken en niet aan de economie. Anders gezegd : door de rente eigenlijk hoger te houden dan de FED wil wordt de USA economie niet wezenlijk gestimuleerd; een kleine misrekening van Bernanke.
Wanneer wij aannemen dat de crisis eind 2006 begon dan zou gegeven de groei van het Amerikaanse BNP in 2007 en 2008 met 4,3% er ca. 28 maanden over doen om deze bubbel weg te werken. Gerekend vanaf november 2006 zal e.e.a vanaf februari 2009 genormaliseerd kunnen zijn. Wij zullen dus nog even geduld moeten hebben.   http://ok-score.blogspot.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *