LADEN

Typ om te zoeken

De gouden sleutel voor economisch herstel

Laatste Nieuws

De gouden sleutel voor economisch herstel

Het is nu al duidelijk dat de markten niet zijn geïnspireerd door het economisch herstelplan van Obama en zijn regering. De problemen in de financiële en autosector zijn niet van dien aard dat beleggers geloven dat deze twee sectoren snel uit het as zullen verrijzen. Het immense begrotingstekort dat vroeg of laat zal moeten terug betaald uit belastingen en andere overheidsinkomsten, doet beleggers eveneens twijfelen aan een mogelijk herstel van de aandelenkoersen. De stijgende werkeloosheidcijfers ontnemen beleggers helemaal de lust om het nu in aandelen te proberen.
We vragen ons langzaam maar zeker af of de Obama regering, maar ook de meeste andere regeringen in de Westerse wereld, de crisis wel te lijf gaan met de juiste wapens. Is het niet zo, dat hoe je het ook keert en draait, de hele economie, de welvaart en zelfs ook de aandelenkoersen onderhevig zijn aan de wet van "vraag en aanbod." De Vraag en aanbod theorie, een basis begrip voor wie wat economie heeft gestudeerd, is de sleutel voor een gezonde economie, hogere levensstandaard en hogere aandelenkoersen. Die wet zegt eenvoudig gezegd wanneer er een evenwicht is tussen vraag en aanbod, zowel de koper als de verkoper er wel bij vaart. Eigenaardig genoeg denken veel beleidsmakers dat het beste crisis recept het scheppen van nieuwe banen is. Elke regering wil nieuwe banen scheppen, en hoopt zo de economische trein terug op de rails te krijgen. De regering Obama hoopt door ondermeer grote structuurwerken te beginnen, meer banen te kunnen scheppen en zo dus ook de koopkracht en consumptie te doen toe nemen. Zoals Obama het aanhaalde, " we will put people back to work".  Ook in Europa klinkt het zo. Daar is ook niets verkeerd mee, integendeel. De heren beleidsmakers mogen echter niet vergeten dat ongeveer 90% van de Amerikaanse en Europese bevolking vandaag nog een baan heeft. Met andere woorden, het Amerikaanse herstelplan focust voor een groot gedeelte op het scheppen van nieuwe banen voor ongeveer 10% van de werkbekwame maar werkloze bevolking en zeker niet op het stimuleren van de "vraag" van de andere 90% werkende bevolking. Om dus succesvol de crisis te bestrijden mag een economisch herstelplan volgens ons niet enkel gefocust zijn om nieuwe banen te scheppen maar ook op het stimuleren van de vraag van de totale bevolking. Enkel in dat geval zullen alle gezinnen terug vertrouwen krijgen, en meer gaan investeren en verbruiken. Bedrijven zullen dan ook de productie opdrijven en nieuwe medewerkers aanwerven. De crisis zou dan ook snel verleden tijd kunnen zijn. De staatskas zal sneller terug gevuld zijn door meer te focussen op het scheppen van nieuwe " vraag" en minder op " aanbod". De vraag opdrijven kan enkel wanneer gezinnen de lust en het geld hebben om nieuwe duurzame(lange levensduur) en niet duurzame (korte levensduur) aan te kopen. De meeste bedrijfsleiders weten maar al te goed dan ze geen impact hebben op de vraag maar dat ze juist de productie zullen opdrijven als ze vermoeden dat gezinnen weer willen besteden.
Welke zijn nu de drijfveren die ons allen aanzetten om meer te verbruiken? Kunnen wij allen samen de economie uit het slop halen en de algemene welvaart verhogen? Volgens ons moeten we allen in de eerste plaats ons lekker in ons vel voelen. Dat goed gevoel is afhankelijk van ondermeer, de stabiliteit en beter nog de groei van ons inkomen. Belangrijk is ook een lage rente, lage verkoopprijzen voor alles en nog wat, lage inflatie die de koopkracht doet stijgen, en niet te vergeten het geloof in de toekomst. Wat voor gezinnen waar is, is eveneens zo voor bedrijven. Ondernemingen verkiezen echter wel stabiele tot licht hogere verkoopprijzen voor hun producten en of diensten. Vertrouwen in de toekomst scheppen is de sleutel om de welvaart te verhogen, nieuwe banen te scheppen, bedrijfswinsten te laten stijgen, en tenslotte ook de aandelenkoersen te laten aantrekken. Wanneer het doel van een economisch herstelplan is meer aanbod te scheppen dan er vraag voor is, zullen de ondernemers verplicht zijn hun prijzen te laten dalen, kosten te verlagen en dan ook werknemers te laten afvloeien. Dat is wat vandaag overal in de wereld aan het gebeuren is. De vraag is stil gevallen. Een globaal " vraag" plan dringt zich vandaag op. Europa zal zeker bij een goed " vraag" plan in de VS op de Amerikaanse economische trein en beurs stappen. Zo was het in het verleden en we zien voorlopig geen reden om te twijfelen of het ook vandaag niet zo is. Zelfs China, dat zo verheerlijkt werd in de media om zijn forse economische groei en economisch kracht, heeft de wet van de sterkste moeten ondergaan.
Een economie kan maar gezond zijn wanneer gezinnen bereid zijn meer te kopen en dus meer geld willen uit geven voor nieuwe dingen of diensten. Op de dag van vandaag proberen de meeste gezinnen juist te besparen en zelfs hun schulden terug te betalen. Juist deze houding doet de economische motor stoppen. Wie of wat kan ons allen opnieuw meer vertrouwen geven in de toekomst, daar gaat het om. Wie dat kan, zal zeker niet alleen het aanbod maar ook de vraag moeten stimuleren. Volgens ons is er een zekere " ECO-BOM  nodig om de vraag uit het slop te halen. Die positieve " ECO-BOM" kan enkel op Europees niveau of nog meer waarschijnlijker in de USA worden aangemaakt. Sta ons toe even weg te dromen en voor te stellen dat wij in Europa gedurende dit jaar geen BTW meer zouden moeten betalen op alles wat we aankopen of verbruiken. Is dat een positieve " ECO-BOM", wij vermoeden van wel. Kan de staatskas dat dragen, dat is de andere kant van de medaille. Belastingsverlagingen zouden eventueel ook de vraag kunnen stimuleren maar is daar geld voor? Wij geloven niet in wonderen en zijn ervan overtuigd dat een economisch herstel en een stevige stijging van de aandelenkoersen nog niet voor morgen is. In de indextimer zullen we u vertellen wanneer de tijd rijp lijkt voor een economisch herstel en stijging van de aandelenkoersen. Wie korter op de bal wil spelen, raden we het indexkompas aan.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *