LADEN

Typ om te zoeken

Blijft China boven water?

Laatste Nieuws

Blijft China boven water?

China is nu de meest belangrijke motor van de wereldeconomie. China nam in de eerste helft van dit jaar één derde van de totale groei van de wereldeconomie voor zijn rekening. In tegenstelling tot andere "emerging" landen zoals Brazilië en Rusland, kende China geen kapitaalvlucht.
Totnogtoe heeft China dus het financiële zwaard van Damocles kunnen vermijden.
Toch begint ook de Chinese economische motor langzaam maar zeker te sputteren.
De export in sterk terug gevallen en de groei van de industriële productie daalde zelfs tot het peil van zes maanden geleden. Autoverkopen gingen in dezelfde periode 6% achteruit. De constructie en ook
de huizenprijzen lijken te gaan dalen. Natuurlijk is een gedeelte van de mindere economische groei te wijten aan de sluiting van heel wat fabrieken tijdens de Olympische spelen. Daardoor had niemand te klagen over de graad van luchtzuiverheid tijdens de Spelen maar kon de Chinese economie ook niet van die verloren toegevoegde waarde genieten.
Toch zijn er over de jongste 12 maanden ongeveer 50% minder woningen verkocht.
Tot daar het minder goede nieuws.

China onderscheidt zich echter in veel facetten van vele Westerse landen.
Zo was in augustus de gemiddelde prijs van een woning in gans het land sinds begin van dit jaar 5% hoger. Dalende verkopen en stijgende voorraad aan nieuwe huizen wijzen er op dat de prijzen in de grote centra waarschijnlijk zullen dalen. Sommige economisten duwen zelfs een prijsval van 50% naar voor. Toch hebben we daar onze twijfels over. Sinds 2000 is de woningprijs in verhouding tot het gemiddelde inkomen van de Chinezen, gedaald en dat in tegenstelling van de VS waar dat gemiddelde fors is gestegen. De Chinese banken lijken ook beter de gevolgen van de financiële crisis te verwerken dan de meeste Westerse banken. In de VS was het kinderspel om tegen 100% tot 120% van de waarde van de woning een hypotheeklening te krijgen. In China moet de ontlener 20 tot 30% van de waarde van de woning hebben gespaard. Een chinees die een tweede woning wenst te kopen, moet zelfs 40% van de woning hebben gespaard om een krediet te krijgen. Op deze wijze wapenen de banken zich natuurlijk tegen een mogelijke forse daling van de huizenprijzen. Chinese banken lenen slechts 65% uit van hun deposito’s aan kredietklanten en hebben dus geen nood aan kapitaal op de kapitaalmarkt. . In de VS en Europa echter lenen de banken soms meer uit dan de waarde van de uitstaande deposito’s. Het tekort financieren ze op de soms wispelturige kapitaalmarkt of beter gezegd bij andere banken. Daarbij komt nog dat een dip van de huizenprijzen de Chinese gezinnen niet zo hard zal treffen dan in de VS.
De Amerikanen zitten tot over hun oren in de schuld. De schulden van de Chinezen bedragen slechts 13% bedragen van het Bruto Nationaal Product terwijl de totale schuld van de Amerikaanse gezinnen gelijk zowat gelijk is aan het Amerikaanse BNP.
De Chinese consumptie is over gans 2008 tot en met augustus gestegen met 17%. De regering heeft eveneens ruimte om te manoeuvreren. De inflatie is in augustus van 8,7% in februari van dit jaar, gedaald tot 4,9%.De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 10,1% gegroeid t.o.v. van een groei van 12,6% een jaar geleden. De meeste economisten zijn van oordeel dat de Chinese economie in 2009 nog steeds met 8 tot 9% zal groeien. De groei van de Chinese economie zal volgend jaar heel waarschijnlijk komen van de binnenlandse vraag en niet zo zeer meer van de export. De regering is vast besloten een groei van meer dan 8% na te streven door de belastingen te verlagen en openbare structuurwerken te versnellen. China heeft een zee van ruimte om de economische motor op kruissnelheid te houden.
Het Chinese begrotingsoverschot bedraagt 2% van het BNP en de openbare schuld is slechts 16% van het BNP. We vermoeden dan ook dat China de dans van een recessie zal ontspringen en dus zal stand houden tegen elke mogelijke wereldrecessie. Een land dat dus zeer aantrekkelijk zal zijn voor zowel investeerders als beleggers. Deze laatste hebben echter kunnen vaststellen dat ook de Chinese aandelenmarkt in de ban zit van de Amerikaanse aandelenindexen. Het koersbeeld van de Hang Seng Enterprise index, is bijna als twee druppels water gelijk aan het koersbeeld van de S&P500 index.
Ons besluit is dan ook, eenmaal dat de Amerikaanse aandelen uit de doden zullen verrijzen, is het tijd om te beleggen in de Chinese aandelenmarkt. In de wekelijkse indextimer die op basis van professionele fundamentele, timing en technische analyse, prognoses maakt, zult u kunnen lezen wanneer de tijd rijp lijkt voor een koersherstel van de Amerikaanse, Europese en dus ook voor de Chinese aandelenmarkt.
Voor een snoepcent kunt u HIER gedurende 4 weken de indextimer uitproberen.
Wie korter op de bal wil spelen in de aandelenmarkt doet er best aan een GRATIS proefabonnement van het dagelijkse indexkompas bij ibsindextimer@ibsinvest.eu . Het indexkompas maakt elke beursdag een nieuwe prognose voor de belangrijkste aandelenindexen en ook voor de Euribor rente enz…

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *