LADEN

Typ om te zoeken

Aandelenstrategie in een crisis periode

Laatste Nieuws

Aandelenstrategie in een crisis periode

Niemand maar ook niemand kan vandaag zeggen wat er morgen zal gebeuren op de beursvloer.
Als magere troost weten we wel dat de koersen de volgende dagen zullen stijgen of dalen. Met andere woorden een belegger heeft 50 op 100 kans om de aandelenkoersen juist te kunnen voorspellen. Dat scheelt al een flinke slok op de borrel. Wie 1000 Euro wenst te beleggen in aandeel X, en slechts voor 500 Euro aandeel X koopt, en de andere 500 Euro als cash reserveert, riskeert de helft minder dan de belegger die voor 1000 Euro een aandeel koopt. Stel even dat het aandeel 20% daalt, wat vandaag niet abnormaal is, dan bedraagt het verlies op het aandeel X 100 Euro. Aangezien echter de andere 500 Euro cash geld is, bedraagt het totale verlies op de 1000 Euro echter maar 100 /1000 = 10%. We gaan er dan vanuit dat de 500 Euro cash geen rente op brengt. Als dat wel zo zou zijn, dan is het totaal verlies op 1000 Euro nog kleiner. Met andere woorden, door een persoonlijke risico tolerantie % toe te passen op de aandelenbeleggingen, kan een belegger bij dalende koersen al aardig beter het risico afdekken dan de belegger die voor 1000 Euro een aandeel had gekocht. In dit scenario hebben we dus 50% gereserveerd in cash en 50% belegd in aandelen. 

Er is echter nog een betere minder risicovolle strategie in aandelen.
Stel we kopen een aandelenindex Tracker op bijvoorbeeld de AEX index. Deze Tracker houden we vervolgens 12 maanden in portefeuille wat de koersbewegingen van de Tracker ook moge zijn.  
Wanneer we echter verwachten dat de aandelenindexen zullen gaan dalen, dan kopen we een " at the money" PUT OPTIE op de AEX index. Daalt de koers van de indexen, dan zal de put stijgen in waarde. Zijn we na enige tijd van oordeel dat de aandelenkoersen terug zullen gaan stijgen, dan verkopen we de put en gebruiken we de eventuele winst om bijkomende trackers te kopen op de AEX index. Het succes met deze strategie is afhankelijk van succesvolle marktprognoses. Indien we verwachten dat de koers van de AEX  zal stijgen, en de koers van de AEX zou dalen, dan incasseren we voor 100% het koersverlies op onze Tracker. In dat geval is er immers geen buffer in de vorm van een putoptie. Zeker zullen er perioden zijn dat we verkeerd zullen zitten met onze prognoses. Voorspellen we een koersstijging, en de koers stijgt, dan maken we winst. Voorspellen we lagere koersen en de koers daalt, dan zal onze putoptie het koersverlies op de Tracker neutraliseren. In dat geval winnen of verliezen we niets. We kunnen dus enkel winnen wanneer de koers stijgt conform onze prognoses. Zitten we verkeerd met de indexprognoses, dan nog zal het koersverlies op de indexen niet zo groot zijn als op individuele aandelen. We weten immers uit meer dan 100 jaar beursgeschiedenis dat er regelmatig beurscrashes zijn. We weten ook dat beurscrashes telkens weer het gevolg waren van extreme koersstijgingen of bepaalde excessen in één of andere sector. In 2000 was de technologie sector en sinds 2007 is het de banksector die zwaar in de problemen zit. Die excessen hebben in de beursgeschiedenis telkens weer geleid tot overdreven koersdalingen en zelfs tot beurscrashes. Extreme koersdalingen kwamen in het verleden altijd na extreme koersstijgingen. Door te beleggen in een index, onder de vorm van een indextracker, loopt een belegger veel minder risico dan in individuele aandelen. Zou het al geen goede strategie zijn om 50% van het voor aandelen bestemde vermogen te beleggen in indextrackers en slechts maximum 50% voor te behouden voor een rechtstreekse belegging in aandelen? Vergeet ook niet dat het in deze crisis weer eens duidelijk is dat het bijzonder risicovol is aandelen te kopen wanneer de koersen van de aandelenindexen dalen. Stijgen de indexen, dan daalt het risico in aandelen aanzienlijk. Dalen de indexen, dan stijgt het risico in aandelen eveneens aanzienlijk. Voor marktprognoses die in het verleden zeker hun waarde hebben bewezen kunt u hier terecht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *