LADEN

Typ om te zoeken

2008, een beter beleggingsjaar dan 2007?

Laatste Nieuws

2008, een beter beleggingsjaar dan 2007?

Gemiddeld genomen, was het jaar 2007 tot nog toe maar een mager beestje voor de aandelenbelegger. Tot en met vandaag zijn de koersen van de voornaamste indexen met nog geen 10% gestegen.
De smaakmaker bij uitstek, de Dow Jones Index, klom 9,3% maar de andere Amerikaanse Blue chip index, de S&P500 index, beloonde beleggers met 6,1%. Het moet wel gezegd dat de Nasdaq index het tot nog toe beter doet met een koersreturn van 12%. De DJ Euro Stoxx 50 Index steeg 7,92%, de AEX index kon slechts 3,68% presteren en de BEL20 index ontgoochelde beleggers met een negatieve koersreturn van 5,11%. De BEL20 index kreeg immers de volle laag van de Sub Prime problemen in de USA over zich heen. In de BEL20 index heeft de sector financiële instellingen immers het grootste gewicht . Al met al toch geen beleggingsjaar om naar huis te schrijven.
We kunnen ons dan ook terecht afvragen of er volgend jaar meer zal te halen zijn op de beursvloer.

Wie regelmatig de Indextimer en het Indexkompas leest, weet dat wij van mening zijn dat de koersreturn van de meeste aandelen niet enkel afhankelijk is van de juiste aandelenkeuze maar voor het overgrote bepaald wordt door de marktreturn of de koersperformance van de index waartoe de aandelen behoren. Meer nog, de koersperformance van de Amerikaanse "leaders of the band" bepalen voor het overgrote deel de koersreturn van de meeste Europese aandelenindexen.

Willen we proberen te achterhalen wat de aandelenmarkten volgend jaar voor ons in petto hebben, dan doen we er best aan de situatie op de beursvloer in New York grondig te analyseren. Vervolgens kunnen we een aandelenprognose maken voor de Amerikaanse indexen. Zonder een goede prognose voor de Amerikaanse aandelenmarkten kunnen we niets zinnigs zeggen over de toekomstige koerstrend voor de Europese aandelen.
De lange termijn trend van de aandelenkoersen is volgens ons volledig afhankelijk van de evolutie van de economische groei, inflatie en bedrijfswinsten.
Met andere woorden, het eerste wat we ons moeten afvragen is of er een recessie in de Verenigde Staten tot de mogelijkheid behoort.
Een analyse en prognose van de pijlers van de Amerikaanse economie zijn geen luxe om enig idee te krijgen over de economische groei en dus over de toekomst van de aandelenkoersen in 2008.

Laten we meteen duidelijk zijn. Wij zien geen enkele reden om voor een economische recessie te vrezen in de Verenigde Staten.
We weten immers dan niet minder dan 70% van de Amerikaanse economische groei afhankelijk is van de consumentenbestedingen.
 Bedrijfsinvesteringen bedragen 10% van de Amerikaanse economische koek, de overheidsbestedingen zijn goed voor ongeveer 20% en…; de activiteiten in de residentiële woningsector bedragen slechts 4,5% van het Amerikaanse Bruto Nationaal Product.

De residentiële woningsector of zeg maar de sector met de grote "Subprime" problemen zal echter geen recessie veroorzaken.
Deze sector is in de jongste zeven kwartalen al terug gevallen met 25% en heeft totnogtoe geen recessie veroorzaakt.
 Daarbij komt nog dat de Amerikaanse autoriteiten, inbegrepen de Amerikaanse Centrale Bank nu al alle hens aan dek roepen om een verdere chaos in de financiële sector te vermijden. Zowat 2 miljoen hypotheek kredietnemers zijn in de problemen maar daarom nog niet in faling. Banken hebben geen enkel belang om slechte betalers het leven zuur te maken door hun ver afgeprijsde huizen te verkopen.
Zouden ze anders niet in eigen vingers snijden, gezien de waarde van de gehypothekeerde huizen fors is afgenomen.
 We zijn dan ook bijna zeker dat in 2008 de Sub Prime malaise en de liquiditeit problemen bij de banken niet meer zo groot zullen zijn dan dit jaar.

De overheidsuitgaven zullen eveneens geen recessie veroorzaken. Wist u trouwens dat het begrotingstekort In de Verenigde Staten slechts 1,6% bedraagt van het Amerikaanse Bruto Nationale Product(BNP)? Geen enkel Europees land evenaart vandaag deze economische prestatie. De overheidsuitgaven stegen 2,6% in 2006, 2,4% in dit jaar en hoogst waarschijnlijk een kleine 2% in 2008.
De groei van de bedrijfsinvesteringen, ongeveer 11% van het BNP, zal eveneens niet stil vallen en dus geen recessie veroorzaken.
De bedrijfsinvesteringen zijn dit jaar al 7% gestegen of 2% meer dan vorig jaar. Rekening gehouden met vooral de flinke groei in de technologie sector, en de groei van de wereldeconomie is er geen enkele reden om te verwachten dat de groei van de bedrijfsinvesteringen zal onderuit gaan.
Sommige economische specialisten vermoeden dat de bedrijfsinvesteringen in 2008 zullen minder groeien. Zij verwachten dat de strengere kredietnormen in de bankwereld, de investeringen zullen ontmoedigen. Uit recente gegevens van de Amerikaanse Centrale Bank lezen we echter af dat
de bedrijfskredieten zowel in september als in oktober in aantal zijn toe genomen. Mogelijk zal de groei van de bedrijfsinvesteringen volgend jaar wat afnemen maar zeker geen recessie veroorzaken.

De forse groei van de export, profiterend van de lagere Dollar, was in het derde kwartaal goed voor bijna 1% van het BNP. De groei van de overheidsuitgaven en de groei van de export kunnen volgend jaar een eventuele verzwakking van de woningsector en een lichte daling van de bedrijfsinvesteringen compenseren.

Wanneer niet de sector woningbouw, niet de overheidsuitgaven, en niet de bedrijfsinvesteringen een recessie kunnen veroorzaken, dan kan enkel nog de GEZINSCONSUMPTIE( goed voor 70% van het BNP) de Amerikaanse economie in de problemen brengen.

Gedurende de jongste 10 kwartalen, dus van 2005 tot 2007, is de gezinsconsumptie gemiddeld gestegen met 3%.
De jongste vier kwartalen, noteerden we achtereenvolgens een kwartaalgroei van 3,9%, 3,7%, 1,4% en 3%.

Of de gezinsconsumptie uiteindelijk de Amerikaanse economie kan nekken, en of we daaruit kunnen besluiten of een economische recessie in 2008 onvermijdelijk is, en een beurscrash in de maak is, vertellen we u in het volgende deel van dit  artikel op www.beursbox.nl.

Wenst u te weten wat de Indextimer voorspelt voor de aandelenmarkten voor de rest van dit jaar?  Klikt dan hier.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *