LADEN

Typ om te zoeken

Klimaataanpak (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Klimaataanpak (Tom Lassing)

Is het een ramp als de VS zich uit het Parijs akkoord terugtrekt? Neen, niet voor ons, wel voor de VS.
Het punt is dat de aandacht bij klimaataanpak steeds gericht is op de kosten. Er zijn echter ook enorme voordelen die onderbelicht blijven. Eén zo’n voordeel is het feit dat er enorme stappen in technologie genomen worden. Producenten blijken steeds weer in staat om opmerkelijk veel zuiniger en schoner te kunnen werken. Dat deden ze voorheen veel minder omdat het niet gevraagd werd.

Als ze eenmaal zuiniger werken, dan blijkt het vaak ook veel goedkoper te zijn omdat het nu eenmaal aandacht heeft gevraagd voor heel de productie-keten.
Juist door de hernieuwde aandacht voor interne efficiency wordt er bedrijfsmatig veel gewonnen. Of die vervuiling nu echt heel het klimaat aantast of slechts lokaal een invloed heeft op weer en milieu doet er niet zo toe. Het feit dat je minder vuil uitstoot en minder energie verbruikt is winst.
Winst voor het milieu, winst voor de gezondheid van mens, plant en dier en winst voor de atmosfeer.
Natuurlijk heeft de lobby van voorstanders van aanpak van uitstoot soms wat zaken overdreven. Zo werkt dat met de lobby. De film van voormalig vicepresident Al Gore was op enkele details overdreven.
Maar laten we wel zijn, over het algemeen was de Unconvenient Truth wel een eye-opener en 99% van wat er gezegd wordt is correct.
Wat we nu zien is dat de ontkenners, die extreem ver in de minderheid zijn en vrijwel niet op basis van wetenschap hun conclusies trekken, nu door Trump mondiger worden. Trump besluit ook niet op basis van wetenschap. Trump besluit op basis van het feit dat hij naar buiten kijkt en een prachtige aangelegde tuin en mooi weer ziet. Ah, het valt dus wel mee met de vervuiling en de verandering van het weer…
Veel verder gaat zijn diepgang niet. Daarbij heeft Trump zijn oren hangen naar de olie-lobby en die wil geen beperkingen. In de VS is momenteel te veel olie en gas, er moet dus meer verbruikt worden, dan krijgen de producenten een betere prijs en maken ze meer winst. Trump is daar extreem gevoelig voor. Die olieproducenten en hun rijke families zijn de gasten in zijn resorts. Het zijn de partners met wie hij golft. Het zijn de mensen met wie hij gesprekken heeft. Hij wil graag vriendjes blijven en doet dus graag wat ze willen.
Waarom is de terugtrekking een ramp voor de VS?
1. Het geeft China een plek waar het zonder strijd met de VS de leiding alvast kan nemen. Deze softe aanpak is net wat China graag heeft. Amerika geeft haar leiderschap op dit vlak vrijwillig op. Hoe beter kan je het hebben?
2. Het biedt andere landen de mogelijkheid om een technologische voorsprong op de VS te nemen. Met die technologische voorsprong kunnen ze streks efficiënter en goedkoper produceren. Amerika moet op een later moment de patenten van buitenlandse partijen gebruiken en betalen.
3. Het isoleert de VS van de rest van de wereld. Vrijwel iedereen doet mee, behalve bij wijze van spreken Noord Korea, Syrië en de VS. Lekker rijtje om in thuis te horen.

De VS had beter in naam meegedaan en de zaak steeds vertraagd. Dan hadden ze hun plekje in ieder geval nog warm gehouden. Nu krijgt de VS, als het vertrek inderdaad definitief is, van iedereen de koude schouder.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *