LADEN

Typ om te zoeken

Wat is hyperinflatie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat is hyperinflatie (Tom Lassing)

Gisteren noemde ik het voorbeeld van een bitcoin die 100.000 dollar waard wordt, maar dan niet omdat de bitcoin duurder wordt, maar omdat de dollar minder waard wordt.
Hyperinflatie is een mogelijke reden van belachelijke waarderingen voor andere producten die een waarde krijgen in de munt die door hyperinflatie zwaar geraakt is.
In 1923 ging de Duitse munt zwaar onderuit. Waar je begin 1923 nog een aankoop voor 1 mark kon doen, had je er een miljoen voor nodig als je 14 maanden later dezelfde aankoop wilde doen. Iedereen was miljonair en toch straatarm.
Het vertrouwen in de munt viel volkomen weg en wie loon kreeg, moest dat dezelfde dag nog uitgeven, want de volgende dag was het tussen de 10% en 50% minder waard. Zo hard ging dat op een gegeven moment. Loon werd op een gegeven moment twee keer per dag uitgekeerd.
Hyperinflatie is vooral het wegvallen van vertrouwen in die bepaalde munt.
Heb je echter een andere munt, of goud of zilver, dan ziet je dag er heel anders uit.
Goud en zilver, maar ook de Amerikaanse dollar of Hollandse gulden waren in Duitsland heel interessant. Dat kon je ruilen tegen eten of tegen een berg papiergeld.
Ook in Zimbabwe hebben we een aantal jaar geleden zo’n extreme inflatie gezien. Iemand liet letterlijk een keer een kruiwagen vol geld buiten de winkel staan. Toen hij naar buiten kwam, lag het geld op de grond, maar de kruiwagen was gestolen. Die kruiwagen was meer waard dan letterlijk een bak vol papiergeld.
De vraag is wanneer hyperinflatie ontstaat.
Dat heeft alles te maken met vertrouwen in waar een munt voor staat. Vroeger was een munt altijd gedekt door goud. Als men dus begon te twijfelen over de aanwezigheid van het onderliggende goud, dan ontstond hyperinflatie.
Tegenwoordig heeft geld geen onderliggende waarde meer. Geld is geld omdat we dat zeggen.
Dat maakt de kans op hyperinflatie in feite groter. Het is daarom zo opmerkelijk dat ondanks het feit dat Amerika geen inzage meer geeft over hoeveel dollars er in omloop zijn, het vertrouwen in de munt nog zo groot is. Blijft dat altijd zo?
De geschiedenis leert ons dat het antwoord neen is. Steeds is er wel een reden of gebeurtenis die twijfel zaait en als eenmaal de helling gevonden is, dan wordt de hoek steeds stijler.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *