LADEN

Typ om te zoeken

Import tarieven, wat houdt het in?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Import tarieven, wat houdt het in?

trump, afdwingen

Opvallend genoeg is de man die de importtarieven heeft ingevoerd ook de man die totaal niet door heeft hoe ze werken. Volgens Donald Trump betaalt China de importtarieven. Dat is echter niet het geval.
De importtarieven worden aan de Amerikaanse grens geheven en de importeur moet ze betalen. Die importeur is in de meeste gevallen een Amerikaanse onderneming.
Die Amerikaanse onderneming moet dus 25% belasting over de waarde van de geïmporteerde goederen betalen aan de Amerikaanse belastingdienst.
Het is dus duidelijk dat de Amerikaanse belastingdienst zo’n tientallen miljarden dollars per kwartaal kan ophalen, maar het is ook zo dat dit geld van Amerikaanse ondernemingen komt. Chinese goederen worden dus duurder in de VS.
Wat betaalt China dan?
Nu in feite niets.
Wat we echter niet kunnen inschatten, is wanneer Amerikaanse ondernemingen niet langer vanuit China spullen gaan halen, maar dat ze ze van elders proberen te krijgen.
De vraag is vervolgens of dat mogelijk is en wat dan de tarieven zijn. De VS heeft namelijk met heel veel landen een probleem en van iedereen worden tarieven geheven. De importeur kan dus wel in Europa kijken, maar ook dan moet er 10% tot 25% worden betaald. Mexico, Canada, Brazilië… overal geldt hetzelfde omdat de VS met werkelijk iedereen een handelsoorlog begonnen is.
Het alternatief waarop Trump hoopt, is dat de VS zelf weer producten gaat maken. Er is slechts één groot probleem met dat scenario. Door de hoge loonkosten kan de VS op heel veel producten niet concurreren met het buitenland. Zelf maken is technisch wel mogelijk, maar dan moeten de nu ingestelde tarieven in stand blijven, want op de wereldmarkt zijn Amerikaanse producten veel te duur. Een bedrijf als Apple komt er mee weg en zo zijn er nog wel wat keiharde Amerikaanse merken, maar zonder de meerwaarde van een keihard merk is zo’n Amerikaans product buiten de VS kansloos.
Wat kan de VS dan winnen met deze actie?

 • De hoop van Trump is dat de VS weer een productieland wordt. Hij leeft nu eenmaal in het verleden en toen was de VS een productieland. Dat is een ijdele hoop, omdat de jaren tachtig en daarvoor niet terug gaan komen. Het kan al niet vanwege de bevolkingsopbouw van de VS.
 • Een andere hoop is dat China gedwongen kan worden meer Amerikaanse goederen te kopen. Ook dat is raar, want in een vrije markt kopen consumenten wat ze interessant vinden en blijkbaar vinden ze Amerikaanse producten niet zo interessant. Wat moet je dan doen? Afdwingen, belastingen heffen of producten interessanter maken?
 • Heel deze handelsoorlog is een strijd om de verkeerde redenen. China heeft heel lang economische vrijheden gekregen om zich te kunnen ontwikkelen. Die indertijd verkregen vrijheden moeten netjes afgebouwd worden. Het is dus niet zo dat de VS helemaal ongelijk heeft. Het is slechts dat ze het helemaal verkeerd en met de verkeerde middelen afdwingen.
Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

2 Reacties

 1. Vandegaer Henri 15 mei 2019

  Het is niet alleen trump die het niet begrijpt dat de Amerikanen die “tariffs zelf betalen ook de Trump volgers begrijpen dat schijnbaar niet. Op het forum van verscheidene Amerikaanse artikels schreek ik dat ten gevolge van deze “tariffs” China waarschijnlijk minder zouden verkopen aan Amerika en er daardoor job verliezen zouden zijn . Maar dat het uiteindelijk wel de Amerikanen zelf zullen zijn die deze “tariffs” zullen betalen. Ik werd verscheidene keren uitgemaakt voor een Trump hater.

  Beantwoorden
 2. Eppo 16 mei 2019

  Maar strategisch kan het ook nuttig zijn. In de handelsrelatie met China gaan beide partijen er welis­waar op vooruit. Maar China pakt het leeuwendeel van de voordelen. En een bedrijf overnemen in China kan wel, maar volledig bezit is uitgesloten. Ook de intellectuele eigendoms­rechten ­rechten worden in China niet gerespecteerd. En diverse industrieën, zoals bijvoorbeeld staal en zonnepanelen worden aantoonbaar gesubsidieerd. In de handelsrelatie met China staat China met 10 – 0 voor. Daar wil Trump wat aan doen. Dus op lange termijn is het wellicht goed om een groter deel van de koek van de handelsstromen op te eisen.

  En zoals Trump al eerder zei waar de meeste gekkies over heen lezen en Hij gelijk in heeft.

  We are not in a trade war with China , that war was lost many years ago by the foolish, ore incompetent , people who represented the U.S.
  Now we have a Trade Deficit of $500 Billion a year , with Intellectual Property Theft of $300 Billion .
  We cannot let this continue !

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *