LADEN

Typ om te zoeken

Dividend uitgelegd

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Dividend uitgelegd

dividend

Vooral beginnende beleggers weten soms niet wat ze overkomt als het dividend uitgekeerd wordt.
Vaak is het zo dat op de dag van de jaarvergadering wordt aangegeven wat het dividend gaat worden. Niet ieder bedrijf keert dividend uit. Er moet immers maar cash voor in de onderneming aanwezig voor zijn.
Immers is de dividend uitkering een betaling van het bedrijf aan de aandeelhouders.
Het punt is, de dividend uitkering zal uit de koers gehaald worden. Stel dus dat er 84 cent dividend per aandeel uitgekeerd gaat worden, dan zal op de dag van ex dividend de koers 84 cent lager starten.
Echter VAAK, niet altijd, is het zo dat gedurende die ex dividend dag de koers al weer iets oploopt.
Gisteren ging bijvoorbeeld Allianz ex dividend. Het dividend was 9,20 euro per aandeel. Uiteindelijk sloot Allianz op 212,70, een verlies van 8,80 euro.
In feite is de koers dus 0,40 euro gestegen.
De houder van de aandelen op het moment dat de aandelen ex dividend gingen zal de uitkering gaan krijgen. Dat kan tot wel zes weken duren. Zou je dus in die zes weken het aandeel verkopen, dan krijg je toch alsnog die dividend uitkering op je rekening.
Op het dividend kan een belasting ingehouden zijn. Dat is per land waar het aandeel is genoteerd anders.
In feite is de uitkering van het dividend een sigaar uit eigen doos. Je krijgt cash maar je aandelenkoers daalt. De vraag is nu wat je met die cash gaat doen. In het verleden was vooral ook in Nederland een stockdividend populair. Je kreeg dan de keuze, cash of aandelen.
Het krijgen van dividend is namelijk niet voor iedereen even leuk. Immers, je moet belasting betalen en nu moet je weer wat met dat geld. Bijvoorbeeld weer aandelen kopen en ook dat is niet gratis.
Ik kies overigens wel bewust bij veilige aandelen voor bedrijven die dividend uitkeren. Immers moet de directie van die bedrijven er altijd voor zorgen dat er cash aanwezig is. Bij bedrijven die geen dividend uitkeren klotst op een gegeven moment de cash tegen de plinten en er zijn veel CEO’s die dan maar concurrenten (tegen elke prijs) gaan overnemen, want ze hebben cash zat. Dat is vaak niet positief voor de rendementen. Daarom kies ik liever door behoudender CEO’s.
Een dividend van 1% is al voldoende op de CEO in toom te houden. In mijn dividendportefeuille die ik aanhou binnen de x10 opzet ga ik voor dividend tussen de 4,5 en 6%. Allianz is na mijn aankoop in koers gestegen waardoor de dividend uitkering gezakt is naar 4,33%.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *