LADEN

Typ om te zoeken

De kansen in Volkswagen en Daimler

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De kansen in Volkswagen en Daimler

volkswagen

Volkswagen zit de laatste drie jaar in de hoek waar de klappen vallen. Het bedrijf was de eerste autofabrikant die werd betrapt op sjoemelsoftware en is daarmee voor veel consumenten nog altijd de hoofdschuldige in dit schandaal. dat ondertussen vrijwel alle autofabrikanten al ontmaskerd zijn, doet daar weinig aan af.
Het aandeel Volkswagen stond in 2015 nog op een koers van 250 euro.
Nu staan we rond de 150 euro. Na de dramatische koersdaling na het uitkomen van het sjoemelschandaal is de koers van Volkswagen nog amper van haar plaats gekomen. Heel even werd de 100 aangetikt, maar in drie jaar tijd bleef het aandeel vooral rond de 150 hangen.
Ondertussen is de K/W 5,4. Historisch gezien is dat extreem laag. Volgens VectorVest is de ‘echte’ waarde van het aandeel nu rond de 210 te vinden. De boekwaarde van het aandeel is ondertussen 226 euro.
De vraag is natuurlijk of die K/W van 5,4 ook echt laag is. Als immers de winstgevendheid afneemt, dan is de huidige waardering zo gek nog niet. Het dividend rendement is nu 2,58%. Dat is niet extreem hoog. Belangrijker is de PEG ratio. Helaas s die niet bekend omdat analisten geen idee hebben over hoe de omzet en winst van Volkswagen zich gaat ontwikkelen. Het is nu niet alleen dat Volkswagen moet concurreren met de andere autofabrikanten, maar ze moet nu ook concurreren met de grootste tech bedrijven in de wereld. Tesla, Google, Apple ze zijn allemaal bezig met mobiliteit. Die techbedrijven hebben geld zat en hebben niet de erfenis van 100 jaar auto’s maken.
Dát is de grootste bedreiging voor de traditionele autofabrikanten. Ondertussen is Volkswagen nog altijd de grootste autofabrikant van de wereld. Hoewel de importheffingen pijn kunnen doen, is de Amerikaanse markt niet hun belangrijkste markt. Alle fabrikanten hebben op de één of andere manier wel last van de importheffingen. In die zin is de concurrentie net zo slecht af.

volkswagen
Een andere Duitse autofabrikant is Daimler. De K/W van Daimler is 6. Qua waardering dus niet veel duurder. De ‘echte’ waarde wordt door VectorVest op vrijwel hetzelfde niveau als de aandelenkoers geacht. Bij Daimler zijn analisten er al uit, daar gaat de winst dalen. De koers van Daimler was in 2015 91 euro. Nu staat het aandeel rond de 53 euro. Procentueel is Daimler zwaarder geraakt dan Volkswagen.
Beleggers moeten kopen als de koersen laag zijn en verkopen als ze hoog zijn. Analisten moeten een analyse maken over de toekomst. Wat we nu zien, is dat beleggers het laten afweten. Natuurlijk zijn alle aandelen in handen van beleggers, maar in feite zouden deze aandelen als interessant gezien moeten worden… Echter… Waar blijven de analisten die iets zinnigs over de toekomstkansen van autofabrikanten kunnen zeggen?
Ik ben geen expert op het gebied van de auto-industrie. Wel weet ik dat dergelijke oude bedrijven een soort ingebouwde overlevingsknop hebben, waarbij hun enorme ervaring ze er wel weer boven op helpt. Puur op die basis vind ik vooral Volkswagen nu interessant.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *