LADEN

Typ om te zoeken

De derde of vierde industriële revolutie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

De derde of vierde industriële revolutie

Is Internet en de techniek die daar bij hoort in feite een volgende fase in de derde en daarmee de huidige industriële revolutie? Of is het het opkomen van steeds meer verstorende bedrijfsmodellen een aparte en dus al vierde revolutie?
De derde revolutie werd tot op heden gezien als de opkomst van de computer en in 1995 de opkomst van het Internet voor iedereen.
Het lijkt er toch steeds meer op dat hoe dan ook deze fase in welke revolutie we ook zitten, in een versnelling is gekomen. Hele sectoren die soms al eeuwen bestaan, worden compleet op hun kop gezet. Kijk naar de taxi’s. De koets van weleer werd de taxi en nu ineens is er Uber en kan iedere auto ineens als taxi ingezet worden. Internet maakt het mogelijk.
Kijk naar het winkelbeeld. Ineens kijk je online naar wat er te krijgen is. Immers, op Internet is er bij ‘aparte’ of nieuwe producten veel makkelijker aan te komen. Maar ook voor de ondernemer heeft Internet enorme voordelen. De voorraad is geen issue meer. Als ondernemer hoef je in feite niets op voorraad te houden. Wie als ondernemer slim is, laat het online bestelde direct van de fabrikant of importeur naar de klant sturen.
Kijk naar een gigantisch bedrijf als Alibaba. Ze hebben niets zelf. Alles wordt vanaf een andere locatie naar de betalende klant gestuurd. Ze zijn een enorme elektronische marktplaats waarbij de goederen de marktplaats zelf niet betreden.
Allemaal processen die soms eeuwenoude concepten nu snoeihard veranderen.
Daarbij hoeft de bestaande opzet niet volledig te verdwijnen. AirBnB zal de hotelsector niet doen verdwijnen. Ze heeft alleen een enorme impact omdat toerisme-inkomen ineens ook voor de gewone huiseigenaar haalbaar wordt. Je huis kan ook je inkomstenbron worden. Je auto kan ook inkomstenbron worden en je computer wordt via eBay of Alibaba ineens verkoopkanaal.
We zitten in het begin van die industriële revolutie. In 1995 werd Internet massaal een consumentenplaats. In 2000 werd het door een eerste crisis heruitgevonden en nu in 2015 zien we dat concepten volwassen aan het raken zijn.
We beginnen te voelen hoe enorm de impact gaat worden. Nokia voelde het al, HP voelde het al. En dat zijn in feite dan nog moderne bedrijven die in 1995 toonaangevend in de wereld waren. Ze vechten nu voor hun voortbestaan en moeten zichzelf compleet heruitvinden.

nokia
Microsoft zit daar nu ook midden in. Ondertussen zien we binnensteden al enorm veranderen. De manier waarop de overheid functioneert zal ook veranderen, want met Internet zijn ook ondernemingen internationaler geworden. Internet gaat ook de manier hoe we met energie omgaan veranderen. belasting op energie is op zijn retour. Immers wordt energie straks bijna gratis. We gaan het namelijk overal opwekken en zijn straks veel minder afhankelijk van grote energiebedrijven. De overheid zal andere bronnen van belasting moeten gaan aanboren. Er gaan ook kleine lokale energienetten komen en we worden minder afhankelijk van enorme netten die tot op heden ‘iedereen’ voorzien.
Gezondheidszorg zal nooit meer hetzelfde zijn. De arts wordt steeds meer een virtuele zorgverlener die op afstand veel meer patiënten kan behandelen dan nu in de behandelkamer. De behandelkamer gaat niet verdwijnen, maar het belang ervan gaat veranderen. Consumenten gaan ook in het westen steeds meer preventief te werk. Niet pas naar de arts als er wat is, maar actief werken aan het optimaal houden van de gezondheid. Als de artsen zich daar niet aan aanpassen, zullen ze merken dat ze veel minder patiënten gaan krijgen. De bewuste patiënt is namelijk gewoon een consument die via een smartwatch de eigen gezondheid online aan het monitoren is. Als de eigen arts daar geen rol in gaat spelen, dan gaat die consumenten elders in de wereld een virtuele arts raadplegen.
De patiënt zal ook een eigen DNA profiel krijgen waarmee medicijnen ‘op maat gemaakt’ kunnen worden.
Dat is de positieve insteek van een persoonlijk DNA profiel. Er is ook een andere manier om hier naar te kijken: De rijksten der aarde zullen hun rijkdom gaan inzetten om zichzelf en hun kinderen optimaal DNA te geven. Super slimme kinderen omdat je het je kan veroorloven…
Hoe ver is de wereld bereid hierin te gaan? Moet alles kunnen omdat het (met veel geld) kan? Willen we übermenschen creëren omdat het voor sommigen betaalbaar is geworden?
Wat dacht u van verzekeringen? Mensen met een gezond DNA hebben een veel lager risicoprofiel. Tegenwoordig zijn er al verzekeraars die selecteren op opleiding en op woonplaats/wijk. Waarom straks niet op gezond DNA? Die mensen hebben alles al mee en kunnen dan ook nog eens de goedkoopste verzekeringen afsluiten, terwijl de rest zich scheel moet betalen omdat ze met hun ongezonde DNA een enorme risicofactor vormen.
Zijn Apple en Google straks de grootste medische bedrijven in de wereld? Is één van die bedrijven straks wat ooit in 1984 al als Big Brother beschreven werd? Een bedrijf dat alles van mensen weet en daarmee machtiger wordt dan welke overheid dan ook?
We zitten in mijn ogen midden in die revolutie. Een deel van de mensheid is hier speerpunt in. Die doen mee en gaan mee. Die kopen de laatste technieken en laten hun gezondheid en DNA aanpassen, puur omdat ze het zich kunnen veroorloven.
Een ander deel van de mensheid leeft zoals ze in feite in de middeleeuwen deden. Zwervend door Europa en Afrika. Vluchtend weg van oorlogsgeweld en levend op dagbasis en met maar één ding bezig, namelijk de huidige dag overleven.
Hoe extreem kan het zijn? Met alle enorme mogelijkheden die we hebben, is de meerderheid van alle mensen op de wereld nog aan het overleven zoals ze in 1776, toen Adam Smith “The wealth of Nations” schreef, deden. Van al het opmerkelijke van de tijd waarin we leven, is dat misschien wel het meest schokkende.
We hebben nog geen nieuwe regels hoe om te gaan met de toenemende ongelijkheden. De wereld lijkt er in dit technologische geweld niet eerlijker op te worden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *