LADEN

Typ om te zoeken

Crypto currency ponzi scheme (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Crypto currency ponzi scheme (Tom Lassing)

Voor ik het over de ponzi scheme ga hebben, wil ik u eerste langs de voor en nadelen van bitcoin meenemen.
Als je een migrant-werknemer uit Afrika, Brazilië, India, Pakistan etc bent, dan is bitcoin een prachtige manier om geld goedkoop naar je familie te krijgen. Het voordeel is dan vooral het feit dat er lage kosten aan verbonden zijn en ondertussen heeft zelfs in Afrika de meerderheid van de bevolking in de grote steden toegang tot Internet via smartphones. Je hoeft er dus geen rekening bij een reguliere bank voor te hebben.
Dat zijn in een notendop de voordelen.
Maar er zijn ook belangrijke nadelen. Het klinkt misschien raar, maar het feit dat je vrijwel anoniem bitcoins kunt ontvangen en betalen is één van de grootste nadelen van bitcoin. De munt wordt in één adem genoemd en geassocieerd met internet criminaliteit. Het feit dat het anoniem is, is een enorm nadeel want dat wekt bij de autoriteiten geen vertrouwen, maar uiteindelijk ook niet bij gebruikers. Wie durft er als brave burger hardop te roepen dat hij of zij bitcoins heeft? Dat hebben toch alleen mensen die wat te verbergen hebben?
Deze link met criminaliteit gaat in mijn ogen bitcoin uiteindelijk de das omdoen. Daarbij kan de techniek wat beter, zodat de transactie ook meer informatie en zekerheid kan bevatten. Bitcoin en haar technologie kan dat niet.
Er moet dus een munt komen die de voordelen van bitcoin biedt, maar dan zonder de vrijwel totale anonimiteit. Je wilt immers wel veiligheid, maar er is niets op tegen dat het in die zin open is, dat er een administratie van bestaat. Je moet immers ook je belastingen betalen en als je die wilt betalen, dan wil je dat ook kloppend doen. Een sluitende administratie is dan wel zo handig. (Hetgeen niet wil zeggen dat iedereen die administratie zo maar moet kunnen inzien.)
Zo’n munt is er volgens een aanbieder al, maar ik ben nog niet overtuigd van de degelijkheid van die opzet. Het is vooral hype en alles zal er ‘morgen’ zijn…
Ondertussen worden letterlijk al tienduizenden mensen door die aanbieder gevonden. Tienduizenden mensen die graag letterlijk ieder voor zich duizenden euro’s investeren in tokens op de in feite nog niet openlijk bestaande munt.
Het is namelijk een munt van een bedrijf en dat bedrijf heeft de munt nog altijd niet vrij en open gegeven.
Over het bedrijf zelf is ook weinig bekend en in feite maak je geld over naar een black box.
De kans op een werkelijk enorme fraude is daarom nog altijd aanwezig en eerlijk gezegd ook wel groot. Waarom immers zijn de gegevens van het bedrijf niet openlijk in te zien? Waar is het gevestigd, hoe is het bedrijf opgebouwd qua directeuren en kennis van deze directeuren?
Helaas, het is allemaal onduidelijk.
Alles zal volgens het bedrijf ‘morgen’ goed komen en geregeld worden.
Tot dat moment dat dit gaat gebeuren is het voor mij simpelweg de volgende gehypte crypto currency waarvan er ondertussen al honderden bestaan. Geen van de alternatieven komt ook maar in de buurt van bitcoin. Het feit dat het bedrijf achter het initiatief niet online te achterhalen is, is voor mij een enorme rode vlag. Ik ga u dan ook niet vertellen welke munt het is. Dat zou u slechts vatbaar maken voor hun wel fantastische marketing.
(Beursbox Extra leden kunnen wel lezen over welk bedrijf het gaat. Ik heb een wat diepgravender analyse in het leden gedeelte van de Beursbox Extra service gezet.)

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *