LADEN

Typ om te zoeken

Ik kreeg deze vragen over goud (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Ik kreeg deze vragen over goud (Tom Lassing)

Het idee van fysiek goud en zilver klinkt goed. Met beleggen heb ik geen ervaring maar ik zie goud/zilver echt als een veilige haven voor spaargeld. Dat spaargeld wil ik omzetten, maar ik heb er de komende jaren wel steeds een gedeelte van nodig om een dure studie te betalen.

Het spaargeld is net genoeg om de studie te kunnen betalen, ik heb geen marge om verliezen vanwege koersdalingen op te vangen. Bij de bank acht ik mijn geld echter verre van veilig, dus vandaar dat ik goud/zilver overweeg. Daarbij speelt ook de overweging dat de goud- en zilverprijzen de komende tijd flink kunnen stijgen, zoals jullie ook verwachten. Ik ben al jarenlang een nieuwsbrief-abonnee, maar heb er nog wat vragen over.

Goud en zilver is onderhevig aan een wisselkoers ten opzichte van de euro. Welke visie je ook hebt, de werkelijkheid kan anders zijn, zeker op de korte termijn. Bij een wisselkoers kan deze dus altijd ook tegen je inlopen.

Stel dat ik fysiek goud koop bij BullionVault. Dan ligt het in Londen. Stel dat de aankomende financiële crisis het maatschappelijke leven zodanig ontwricht dat je enige tijd niet naar Londen kunt reizen. Dan kun je alsnog niet gebruik maken van je betaalmiddel. Daar heb ik geen fijn gevoel bij. Hoe kijk jij hier tegenaan?

– Normaal gesproken haal je dat goud niet op. Je verkoopt het via Internet en je geeft aan welke munt je er dan op je rekening voor wilt ontvangen.
Wil je fysiek goud echt in handen hebben, dan kan je beter munten kopen.
Het nadeel van zelf gouden munten hebben is echter dat je ze moet verkopen en daarvoor ga je naar een goudinkoper of handelaar. Als je komt kopen vertelt deze je dat de vraag enorm is en dat je daarom een opslag moet betalen. Als je een kwartier later komt om je goud weer aan te bieden is er een enorme verandering in de markt geweest en is het aanbod volgens hem enorm en daarom kan hij je echt niet de wereldprijs voor goud betalen…

Ten tweede, je raadt aan om fysiek goud en zilver thuis te bewaren. Hoe zorg je dat het daar veilig is? Als er een trend gaat ontstaan dat mensen meer fysiek goud/zilver in huis hebben, dan zullen er ook meer gerichte goud/zilverdieven op pad gaan. Ik neem aan dat ook jij daar goed over nagedacht hebt? Heb je tips voor veilige opslag?

– Je zal naar mijn idee minstens een in een muur vastgeschroefde kluis moeten hebben. In de villawijk in Best is er eens een inbraak geweest waarbij ze met een shovel heel die muur eruit gereden hebben. Nu hebben ze het vermoeden dat de inbrekers vooraf wel wisten dat die kluis in de muur geschroefd zat…

Ten derde, de verhouding tussen fysiek goud/zilver. Het valt me op dat de goud- en zilverprijzen per troy ounce heel veel verschillen. Het voordeel van goud is dat je relatief weinig gram hoeft te kopen om veel waarde te herbergen. Zilver lijkt mij een beter betaalmiddel indien er een crisis uitbreekt en gebrek ontstaat aan dagelijkse benodigdheden. Anderzijds, als je met een kilo zilver amper € 700,00 kan dekken, dan moet je wel erg veel zilvergewicht gaan opslaan.

– Als student zal je niet een enorm vermogen hebben en lijkt me zilver handiger. Bij BullionVault of een andere aanbieder als Bitgold en Goldmoney maakt het niet uit of je zilver of goud kiest. Je kan beide net zo makkelijk verhandelen.

Ten vierde, het aankoopmoment. Ik weet dat jij maandelijks goud/zilver koopt. Is het, gelet op de huidige goud- en zilvermarkt verantwoord om nu alles om te zetten in goud/zilver, of is het beter om dat te spreiden over de komende jaren. Omdat jullie, en ikzelf ook, niet verwachten dat de goud/zilverprijs de komende tijd aanzienlijk zal dalen, neig ik er sterk naar om alles direct om te zetten. Dat is natuurlijk wel een risico.

– Je neemt iets meer risico door ineens all-in te gaan. Als de visie uitkomt dat goud en zilver nu voorlopig nog hoger gaan, dan is een enkele aankoop beter. Achteraf kan ik je precies aangeven wat je gedaan had moeten hebben voor een maximaal resultaat. 😉

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *