LADEN

Typ om te zoeken

Bitcoin is helemaal niet anoniem (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Bitcoin is helemaal niet anoniem (Tom Lassing)

Ik kreeg van een expert uit het bitcoin veld de reactie op mijn artikel van vrijdag dat bitcoin helemaal niet anoniem is. Als de CIA of Interpol je wil vinden, dan kunnen ze dat bijna altijd wel.
Daar heeft de expert gelijk in.
De crux zit hem in het woordje “als“.
Immers worden dagelijks duizenden mensen wereldwijd bedrogen door internet oplichters die zich laten betalen in bitcoins en je hoort maar heel sporadisch van iemand die gepakt is.
ALS de CIA of Interpol je wil pakken en ALS ze er genoeg tijd en mankracht op zetten, dan kunnen ze de oplichters waarschijnlijk wel vinden.
Maar de gewone politie heeft die kennis niet en ook zeker de mankracht niet. Jouw aangifte met als schadebedrag hooguit tot een paar duizend euro komt op een stapel onbehandelde gevallen die onderhand al tot de maan reikt.

bitcoin
Het vergt namelijk heel wat speurwerk om bitcoin transacties na te pluizen.
Bijna alle misdaad komt er nu mee weg, behalve als de oplichter de staat zelf rechtstreeks raakt, een bank weet te beroven, of als deze echt te veel in de smiezen loopt.
Buiten dat is de pakkans vrijwel nihil en dat zal de komende jaren ook wel zo blijven.
Uit het oogpunt van privacy is de anonimiteit een pré. Uit het oogpunt van criminaliteit voorkomen is de anonimiteit van bitcoin een ramp. Ergens zou er een middenweg gevonden moeten worden waarbij je anoniem kunt blijven, tenzij…
En die tenzij moet dan wel bekleed zijn met echte voorwaarden en niet een rechter die in 100% van de gevallen toestemming geeft en per geval ongeveer 4 seconden bedenktijd heeft.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *