LADEN

Typ om te zoeken

Creatief met zonne-energie (2)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Creatief met zonne-energie (2)

zonnepanelen

Op mijn oproep en verhaal heb ik veel verschillende reacties gehad. Heel leuk om te lezen dat er zo veel oplossingen te overwegen zijn.
Ik wil ze even globaal weergeven omdat het ook anderen die er mee bezig zijn tot nieuwe inzichten kan laten komen.
Uitgangspunt: Ik zit aan mijn maximale vermogen dat ik op de elektriciteitsaansluiting kwijt kan, maar wil meer zonnepanelen omdat ik bepaalde apparaten heb die altijd stroom verbruiken. Door die aan die extra zonnepanelen te hangen, kan ik die energie dus altijd gebruiken, terwijl ik ten opzichte van mijn netaansluiting nooit te veel ga terugleveren.

Oplossing 1: Werk met losse panelen en met een relais.
Zolang het relais voldoende stroom krijgt van de zonnepanelen, blijft het rechtstreekse circuit met de zonnepanelen in stand. Is de stroom te laag van de zonnepanelen, dan valt het relais uit en schakelt deze de normale netstroom in.

Oplossing 2:
Werk met een gekoppeld systeem dat je opbrengst van ALLE aanwezige zonnepanelen altijd zal maximeren tot wat je aansluiting aan kan. Zou je dus meer leveren (en dat kan af en toe bij zeer heldere zonnige en niet te warme dagen gebeuren) dan wordt het vermogen van de zonnepanelen teruggebracht naar het punt waarbij de aansluitingswaarde niet overschreden wordt. Vooral in de winter pak je dan maximaal vermogen terwijl in de lente en herfst op zonnige maar niet te warme dagen de maximale stand wel bereikt zal worden. (Overweeg op dat moment meer stroom te gaan verbruiken door bijvoorbeeld douchewater in een boiler op zo’n moment te verwarmen.)

Oplossing 3:
Overweeg te gaan werken met meerdere elektrische boilers die je ook gebruikt om CV te verwarmen en warm water te realiseren. Zodra er te veel stroom is, worden de boilers opgewarmd. Het voorkomt dat te snel het totale vermogen (oplossing 2) teruggebracht moet worden en je dus opbrengsten verliest. Je kan zelfs zo ver gaan dat je de CV puur via deze boilers laat lopen en dan (als je als elektrisch kookt) het gas kan laten afsluiten. Dat laatste is vanwege de vaste aansluitkosten per maand al snel interessant. https://gasloosvooriedereen.jouwweb.nl
Eventueel in bepaalde ruimte aanvullen met infrarood of elektrische verwarming zodat niet een overkill aan elektrische boilercapaciteit nodig is voor die korte tijd dat het extreem koud is in de winter.

Tags

1 Reactie

  1. Beste Tom Lassing,

    Je moet zonne-energie benutten daar waar de zon schijnt en dat is niet vaak in Nederland of België of West-Europa. Zoek het in Spanje of Portugal of Noord-Afrika. Politiek bekeken is Afrika Noord of Zuid geen veilige keuze. Spanje heeft barre nutteloze duizenden vierkante kilometers die kunnen vol geplant worden met miljoenen zonne-panelen die elk gemiddeld een 200 watt per jaar opleveren. Investeer je groene aandelen in Spanje en niet in het regenachtige Nederland. Koppel daaraan een of meerdere waterkracht-centrales in de Pyreneeën of de Sierra Nevada en je hebt de perfecte hernieuwbare energie installatie die zowel brandstof- als kern-energie overbodig zal maken.
    Jouw dak in Best is nodig om jou en je gezin droog en warm te houden , niet om energie op te wekken!

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *