LADEN

Typ om te zoeken

CEO Wells Fargo stapt op, tijd voor grote schoonmaak

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

CEO Wells Fargo stapt op, tijd voor grote schoonmaak

De bestuursvoorzitter van Wells Fargo houdt er alsnog mee op. Hij bleef zitten nadat de mega fraude binnen de bank bekend werd. Hij gaf bij een openbare hearing zijn medewerkers de schuld en vond dat hem als bestuursvoorzitter geen blaam trof. Waarom iemand een megaloon verstrekken als hij zo’n megafraude niet kan voorkomen? Het is toch overduidelijk dat die megavergoeding totaal niet voorkomen heeft dat het hier gierend uit de hand liep?

Dit zou in feite heel de discussie over megavergoedingen aan CEO’s en topmanagers open moeten breken. Natuurlijk moet een CEO een hoger loon dan een gewone medewerker verdienen, al was het maar omdat het afbreukrisico zoveel groter is. Hij zou, zelfs al hij dat zou willen, nergens meer aan de bak komen. Niemand wil nog met hem geassocieerd worden.

Dat feit moet je terug kunnen zien in de beloning… Maar… Hij kreeg zo’n enorme vergoeding, dat hij in feite al jaren niets meer hoefde te doen.

Als je veertig miljoen of meer per jaar aan loon en bonus krijgt, dan hoef je echt na je inwerkperiode niets meer te doen. Met die veertig miljoen kan je de rest van je leven al rond komen. Het krijgen van zulke bedragen aan beloning is dus pertinent geen stimulatie om extra je best te doen. Integendeel. Het is de grootste reden om zo snel mogelijk te stoppen met werken.

De overheid stelt dat ze niet kan ingrijpen in de lonen. Dat is in mijn ogen onzin. Je kan via op te leggen belastingen enorm veel sturen. Bijvoorbeeld een 90% belasting op het deel van het loon dat 10x hoger is dan het gemiddelde loon in die onderneming. Die belasting moet dan ook over de bonus gelden. Als de gegevens niet bekend gemaakt worden, dan is 10x modaal ook een oplossing.

Het gevaar is dat de bedrijven dan naar het buitenland vertrekken… Ja, dat is zo. Maar dat is er altijd al. Uiteindelijk is de markt er en in die markt zullen partijen actief willen zijn. Wie vertrekt neemt het risico dat die markt dan voor altijd verloren gaat. Het is dus een kwestie van wie het eerste met de ogen gaat knipperen. De overheid is daarbij de laatste veertig jaar een angsthaas gebleken. De ondernemingen hebben daar op een ongehoorde manier misbruik van gemaakt. Buitenlandse bedrijven die niet voldoen aan de voorwaarden kan je een extra belasting opleggen. Het is dan voor hen geen voordeel om eventueel het hoofdkantoor te verplaatsen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *