LADEN

Typ om te zoeken

De leugen is sneller dan waarheid

Bedrog en fraude Laatste Nieuws

De leugen is sneller dan waarheid

In de VS werd een lijst gepubliceerd met daarop de namen van 14.000 dode Amerikanen die naar verluidt toch in Michigan gestemd zouden hebben.
Zo’n lijst is snel gepubliceerd, maar is het dan ook waar?
Helaas is het controleren van die bewering niet zo makkelijk. De leugen is daarmee dus veel sneller dan de waarheid. Het duurt dagen om de lijst te controleren en waarom zou je dat doen?
Nu, na de publicatie bleken miljoenen rechtse Amerikanen de lijst zeer serieus te nemen.
Er zou zelfs al een rechtszaak over gevoerd gaan worden. (Rechtszaak is afgeblazen)
CNN besloot om 50 willekeurige namen op de lijst te checken.
37 mensen op de lijst bleken inderdaad overleden te zijn… Maar hadden niet gestemd.
5 mensen bleken daadwerkelijk gestemd te hebben… Toch 10%… Maar die mensen bleken nog te leven… Dat schijnt dan niet illegaal te zijn.
Dan zijn er nog 8 mensen over… Die bleken ook niet dood te zijn, maar ook niet gestemd te hebben.
Kortom, er is gewoon ergens een lijst opgemaakt en er is even snel de beschuldiging bij gezet dat het om 14.000 dode Amerikanen zou gaan die illegaal gestemd zouden hebben.
Het hele doel van deze lijst was desinformatie verspreiden en onzekerheid over de legitimiteit van de door Trump verloren verkiezingen te doen toenemen.
Natuurlijk zou de leugen na controle uitkomen, maar ondertussen hebben miljoenen mensen het al als waarheid aangenomen en die mensen gaan hun mening daarna niet makkelijk herzien.
Dat vergt namelijk best wat moeite, zeker als je OOK nog eens deze lijst verontwaardigd naar al je vrienden hebt doorgestuurd. Toegeven dat je nep nieuws verspreider bent, is niet makkelijk. Vooral niet als je zo tegen ‘fake news’ zegt te zijn. Dat ga je nu extra hard af. Kortom, de leugen wordt door bedonderde Trump aanhangers strak volgehouden, want toegeven dat je fout zat is moeilijker.
Overigens heeft de site die de lijst het eerste online gezet heeft de lijst er nu offline gehaald. Doel is namelijk bereikt en ze willen zelf natuurlijk niet keihard beschuldigd kunnen blijven worden van het verspreiden van nep nieuws.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *