LADEN

Typ om te zoeken

Hyperinflatie in Brazilië

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws Zilver

Hyperinflatie in Brazilië

We lezen er hier in Europa nog niets over, maar in 2021 wordt er serieuze hyperinflatie in Brazilië verwacht.
De reden is slecht economisch beleid in Brazilië zelf, alwaar corruptie de norm is. Maar… ook de economische dip die heel de wereld voelt, voelt een grondstoffenland als Brazilië natuurlijk extra hard. De vraag naar heel wat producten die Brazilië aan de wereldmarkt levert, is door de Corona dip ingezakt.
Dat doet zich dan voelen in een land dat er monetair toch al niet sterk bij stond.
De zwakke Braziliaanse munt krijgt het in die omstandigheden alleen maar zwaarder en verliest ten opzichte van sterkere munten steeds meer waarde.
De laatste maanden was de geldontwaarding al enorm. Consumenten zien dat terug in de stijging van prijzen in de winkels. Voedselprijzen zijn de laatste maanden met 30 tot 60% gestegen en lonen bleven daar ver op achter. De gemiddelde Braziliaan voelt het nu dus al stevig in de portemonnee.
Dat gaat in 2021 alleen maar erger worden.
Een eeuw geleden zag Duitsland een uit de hand lopende inflatie. Brazilië moet er nu aan gaan geloven.
Het is in Brazilië nu dus vooral een hyperinflatie die voortkomt uit de zwakke economische en monetaire positie. Niet zo zeer omdat ze nu al meer geld bijdrukken. De bevolking voelt de geldontwaarding ook en gaat geld in de lokale valuta steeds sneller uitgeven. De omloopsnelheid van geld neemt dus toe, waardoor het lijkt alsof er meer geld in omloop is. De snellere omlooptijd van het geld veroorzaakt dus ook extra inflatie.
Dus nog voor de overheid extra geld gaat bijdrukken of de biljetten van extra nullen gaat voorzien is er al meer inflatie vanwege het feit dat niemand dat geld in de portemonnee wil hebben. Zodra je het geld hebt, wil je er weer vanaf.

Uiteindelijk resulteert het in de situatie dat de overheid wel extra geld moet bijdrukken omdat de waarde van de lokale munt zo laag wordt, dat er met de oude hoeveelheid geld niet veel meer te koop is. Om te voorkomen dat het land dus letterlijk zonder geld met waarde komt te zitten, moet je dus wel nieuwe biljetten met meer nullen er op gaan uitgeven. Alle terughoudendheid is dan weg en uiteindelijk zal de oude munt verlaten worden omdat het spel dan relatief snel eindig is.

Ik kan alleen maar hopen voor de mensen in Brazilië dat ze het zelf ook ‘zien’ en dat ze op tijd beschermingsmaatregelen nemen door het plaatsen van spaargeld in vreemde valuta en goud en zilver. Dát is de enige bescherming tegen hyperinflatie.
Het beste ben je af als je je inkomen ook niet in de lokale munt uitbetaald krijgt.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *