LADEN

Typ om te zoeken

Bezem door AFM

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Bezem door AFM

Mijn ‘vrienden’ van de AFM zijn eindelijk aangepakt. Al jarenlang en misschien wel vanaf de start van de AFM is er sprake geweest van een oude jongens krentenbrood mentaliteit. De toezichthouder zat op schoot bij de grote spelers en de AFM pakte als gevolg daarvan alleen de kleine jongens aan. Ik heb daar keer op keer op gewezen.
Toen kwam de bankencrisis en toen bleek dat de banken en verzekeraars werkelijk GEEN ENKEL product zonder fraude of bedrog in de markt hadden staan.
Hoe had de toezichthouder zo kunnen slapen?
Nu, heel simpel, ze was voor die partijen geen toezichthouder. Ze was een goede vriend.
Maar ingrijpen deed er niemand, want de politiek had alle mandaat aan deze ondemocratische instantie gegeven. De AFM is immers toezichthouders, wetgever en rechter ineen.
Ze stelt de regels op, de handhaaft de regels en ze geeft straffen. En dat in een samenleving die zich een democratie noemt.
Vervolgens was haar Raad van Toezicht afkomstig en bestaande uit personen die voortkwamen of deel uitmaakten van de markt die moest worden gecontroleerd.
Doe daarbij dat de politiek zich er niet aan wilde branden en dat duurt het dus tot de laatste maand van 2014 voor er eindelijk ingegrepen werd. JAREN nadat al duidelijk was dat de AFM heeft zitten slapen.

Weet u hoeveel van de 25 fondsen die in 2000 in de AEX index stonden te maken hebben gehad met fraude, oplichting een schandaal of boekhoudkundig geklungel?
Het is heel simpel. Alle 25 en heel wat van de fondsen die later deel gingen uitmaken van die index. In feite een score van 100%.
We kijken naar China als bron van fraudes. China kan niet eens in de buurt komen van onze Nederlandse score! We zijn een koninklijke bananenrepubliek!
Wat een fantastische toezichthouder hebben we toch!
De Raad van Toezicht is nu op één persoon na naar huis gestuurd. Er zou echter veel meer moeten gebeuren.
Het feit dat alle taken als opstellen regels, handhaven en straffen binnen de organisatie liggen, moet verdwijnen. Regels opstellen, regels handhaven en straffen opleggen horen niet in één organisatie thuis.
Politiek, als je nu toch eindelijk wakker bent, snij dan de bron van het kwaad uit die organisatie en probeer meer te doen dan alleen symptoombestrijding. De organisatie is ziek omdat de organisatie verkeerd is opgezet!
De Raad van Toezicht wegsturen lost weinig op.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *