LADEN

Typ om te zoeken

Beursbegrippen P

Begrippen

Beursbegrippen P

Heeft u al een abonnement op de Beursbox.nl Nieuwsbrief?
Schrijf hier in. Het is gratis!

Beurs Begrippenlijst. (Deze lijst wordt steeds verder aangevuld, uw aanvullingen zijn welkom)
Ik claim ook niet dat de lijst compleet is of alle begrippen op de best mogelijke manier beschreven zijn. Verbeteringen zijn ook zeer welkom.

PandbriefObligatie, uitgegeven door een hypotheekbank.
Particuliere verzekerings productenVerzekeringen voor personen en gezinnen, zoals autoverzekeringen en inboedel- en opstalverzekeringen.
PEG RatioU vindt een uitgebreide uitleg van de PEG ratio hier.
PMIPurchasing Managers Index oftewel inkoopmanangers index.

Dit Amerikaanse cijfer wordt op regelmatige basis door het instituut ISM bekend gemaakt en vormt onderdeel van de Amerikaanse economic indicators aan de hand waarvan men de staat van de Amerikaanse economie beoordeelt.

Ponzi fraudeEen fraude in een piramide opzet, waarbij de winsten van de eerste deelnemers komen vanuit de inleg van latere deelnemers. Zie hier voor een uitgebreide uitleg.
PositieHet aantal stuks dat u van een bepaald beleggingsproduct in portefeuille heeft.
Preferente aandelenAandelen in een onderneming waarop gewoonlijk ieder jaar een vast dividend wordt uitgekeerd en die in geval van aflossing worden afgelost tegen de nominale waarde. Het dividend is weliswaar vast, maar niet gegarandeerd. Indien het cumulatief preferente aandelen betreft, moet in het desbetreffende jaar eerst achterstallig dividend op preferente aandelen worden uitgekeerd voordat er dividend op gewone aandelen wordt uitgekeerd. Preferente aandelen kunnen aflosbaar zijn, en worden in dat geval op een vaste datum afgelost. Preferente aandelen kunnen ook converteerbaar zijn. Tot slot zijn er zogenaamde winstdelend preferente aandelen, hetgeen betekent dat er op deze aandelen naast het vaste dividend ook een variabel dividend afhankelijk van de prestaties van de onderneming wordt uitgekeerd.
Premie-short positieEen positie in opties waarbij per saldo voor meer geld opties geschreven zijn dan gekocht.
Premie-long positieEen positie in opties waarbij per saldo voor meer geld opties gekocht zijn dan geschreven.
PremieleningObligatie met veelal lage rente, die bij uitloting kans biedt op een extra uitkering (= premie).
Private equityEffecten van bedrijven die niet aan een beurs zijn genoteerd. De verkoop van private equity is aan strenge regels gebonden. Omdat een markt ontbreekt moet een belegger zelf een koper vinden als hij zijn aandeel in een dergelijk bedrijf wil verkopen.
ProspectusOfficiële publicatie van een onderneming die aandelen of obligaties wil uitgeven.
PrijsDe prijs van een onderneming komt tot stand na onderhandelingen. Dit is van een andere orde dan waarde. Economisch handelende subjecten betalen liever een lagere prijs voor een object dan de waarde die zij er aan toekennen. Omgekeerd ontvangen zij liever een hogere prijs voor een object dan de waarde die zij daaraan toekennen. Prijs is in tegenstelling tot waarde niet subjectief. De prijs is een objectieve grootheid. Waarde is subjectief en een rangorde getal. Men gebruikt waarde om keuzes te ordenen en beslissingen te nemen.
PullbackNa een uitbraak is de kans groot dat er eerst een beweging terug naar het uitbraakpunt komt voordat de beweging in de richting van de uitbraak wordt voortgezet. Dit noemt men een pullback. Een daling na een uitbraak naar boven noemt men ook wel throwback.
Put – Call PariteitWaarde van de Call + Netto verdisconteerde waarde van de uitoefenprijs = Waarde van de Put + Huidige koers van de onderliggende waarde
Put-optieDoor een put-optie te kopen krijgt u het recht om bepaalde aandelen te verkopen tegen een koers die u vooraf heeft ingesteld. U speculeert hiermee op een koersdaling. Door een put-optie te schrijven neemt u de plicht op u om aandelen te kopen tegen een koers die u vooraf heeft ingesteld. U speculeert hiermee op een koersdaling.
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *