Vanuit vooral de Japanse Candles komt de Window strategie, die vanuit de Westerse Technische Analyse snel een Gap theorie genoemd zal worden.
Een window/gap wordt gevormd als de hoogste koers van dag één lager is dan de laagste koers van dag twee. In feite maken we een koerssprongetje. Volgens de theorie komen deze gaps niet altijd willekeurig, maar zijn er patronen in te herkennen, zeker daar waar er sprake is van een trendbreuk en vervolgens een duidelijke omslag van de markt.
Hieronder in de grafiek een paar voorbeelden uit de AEX grafiek. Nu ik dit artikel schrijf is net gap nummer elf (zie grafiek) een feit geworden en is nu dus het feit aangekomen waarop we wachten op een bevestiging van de trendbreuk door het vullen van die gap. Pas als dat zover is, zal een short positie aangegaan kunnen worden.
Van belang om te weten, niet iedere gap valt binnen de theorie. Immers moet er sprake zijn van een draai in de markt, dan een openingsgap en halverwege vervolgens een middengap. Aan de hand van een eerdere perfecte opzet kan dan mogelijk een positie ingenomen kunnen worden, u ziet hoe dat werkt in het voorbeeld.
Bij “1” ziet u een gap die er niet toe doet. Dat is op twee manieren te zien, namelijk het feit dat er geen sprake is van een overduidelijk keerpatroon in de grafiek, maar als u dat genegeerd zou hebben, het feit dat de gap enkele dagen later weer gevuld is.
Bij “2” zien we wel een helderder patroon, namelijk een doji, gevolgd door de gap. Deze is interessant genoeg om te volgen.
Bij “3” zien we weer een gap, dit zouden we de Middengap kunnen noemen. Koersdoel is dan vervolgens de ruimte tussen wat er boven de gap te vinden is, spiegelen naar omlaag. Daar zou dan een eindgap moeten komen.
Zowaar, het klassieke patroon is een feit, bij “4” zien we iets onder de plek waar we deze perfect verwacht zouden hebben de eindgap verschijnen. (Niemand die klaagt als de eindgap iets later dan verwacht komt)
Dat niet iedere stijging of daling wordt opgezet met gaps bewijst de volgende stijging. Op het moment dat de eindgap gevuld werd, was duidelijk dat de daling definitief over was. Echter ontstaat er vervolgens geen openingsgap. De belegger die puur werkt met de gaptheorie gaat een opwaartse beweging missen. (Weten we achteraf)
Tussen 4 en 5 is een gap niet genummerd, ziet u hem? Dat was een vals signaal geworden, toen de gap gesloten werd had de eventueel ingenomen positie gesloten moeten worden. Dit is niet anders dan bij gap nummer “1”.
Bij “5” zien we weer een gap ontstaan. Zou u daar op gehandeld hebben, dan was dat achteraf weer perfect geweest, want bij “6” zien we de middengap en zowaar vrijwel op de plek waar we hem zouden mogen verwachten is daar bij “7” de eindgap.
Die eindgap past in het Japanse Candles patroon dat daar zichtbaar werd. In de stijging die erop volgde kwamen er twee gaps na elkaar. U ziet, er zijn dan wat variaties op de theorie mogelijk. Na enige tijd een volgende gap bij “10” en zowaar, op de plek waar we hem verwacht hadden een volgende gap op “11”. Is dit dan de eindgap?
Nu ik dit schrijf weet ik dat nog niet, want de gap is momenteel nog niet gesloten. Ik weet dus nu wel mijn absolute stop loss, namelijk de 339,3 want dan is de laatste gap gesloten. Tot dat moment kan ik long blijven zitten, of winst nemen. In beide gevallen prima, want de theorie werkte alweer winstgevend.
Wie het lef had, had een stijging van 325 tot 340 kunnen optekenen. (Ik heb zelf in de opwaartse beweging drie positieve korte trades meegenomen. Achteraf zonde want het had meer kunnen zijn, maar zoals u ook zult weten, theorie en praktijk lopen wel eens uiteen. Als ik in deze markt binnen een paar minuten 100 euro winst kan pakken dan doe ik dat liever dan dat ik gelijk probeer te krijgen in de uitwerking van de volledige theorie. Misschien niet slim, maar wel realiteit. Een aanslag kan heel de theorie om zeep helpen en vandaar mijn afwijkende acties.