LADEN

Typ om te zoeken

CSM Aandelen AEX Beurs Grafiek Analyse

Uncategorized

CSM Aandelen AEX Beurs Grafiek Analyse

CSM technische beurs analyse koersen grafiek

18 feb 2009

Bij dit aandeel overweeg ik de analyses maar te stoppen. Er is al vanaf begin november niets meer gaande. Uiteindelijk sloten we gisteren op het laagste punt sinds zeker tien jaar. Verder terug gaat de koersenfeed op Alex niet. Hoewel de Stochastic en RSI eind januari koopsignalen gaven, is de koers verder weggegleden. Niet interessant derhalve.

23 jan 2009

Ik heb dit aandeel maar even wat maanden laten liggen en niet geanalyseerd. Daar is niets meer verloren gegaan. De koers is als die tijd grofweg tussen de 10 en 11,5 gebleven. Hele kleine candles, die pas de afgelopen dagen weer iets groter worden. We zijn in een paar weken tijd snel van de bovenkant van de Bollingerbands naar de onderkant gegaan. Het lijkt erop dat er vanuit Stochastic en RSI binnenkort wel een koopsignaal zal komen. Even afwachten nog, want zo ver is het zeker nog niet.

4 nov 2008

Een slecht bericht vanuit dit bedrijf. Hun markt is flink teruggevallen. De laatste analyse die we deden was op 26 september en toen gaven we duidelijk aan dat het aandeel links kon blijven liggen. Dat was op een koers van 18 euro per aandeel. We staan nu onder de 11… Dit blijft daarom een aandeel waar we niet in willen zitten.

26 sept 2008

Na de koersduikeling in augustus is het heel erg stil geworden. In feite is het aandeel vanaf dat moment te vinden tussen de 18 en 19,5. Beleggers laten het aandeel massaal links liggen en naar mijn idee ligt het daar prima.

4 sept 2008

De vorige analyse was half juni en ik was zeer negatief. Dat bleek een opmerkelijk juist analyse te zijn, want daarna ging de koers van 26 naar 18,1 waar we nu staan. Het aandeel ligt er dat laatste weken triest bij. Toch is het volume toegenomen, terwijl de bewegingen vrijwel uit het aandeel verdwenen zijn. Een opmerkelijk gegeven dat moeilijk te verklaren is. Voor de daling zagen we juist dat bij veel omzet ook de beweging heftiger was. De enige verklaring die ik voor het huidige beeld kan geven is dat één of meer partijen op een koers van tussen de 18,1 en 18,3 zwaar aan het inkopen zijn. Alles dat aangeboden wordt, wordt rond die koers opgepakt. Gezien de koersdaling die we al zagen niet zo gek dat er ergens een partij is die dit snoepje wel wil hebben.
Technisch gezien is er vanuit zowel RSI als Stochastic een koopsignaal gekomen. Vanuit de Japanse Candles zie ik echter nog geen koopsignaal.
Met stoploss van 17,9 end of day nemen we hier een positie in. Als die grote koper er echt is, dan horen we daar ongetwijfeld binnenkort wel van.

13 juni 2008

Het aandeel CSM lijkt nu neerwaarts door de vorige top heengebroken te zijn. Met ook de indicatoren neerwaarts gericht lijkt het me geen moment om aandeelhouder te willen worden.

16 mei 2008

Het aandeel is de top van dec 2007 aan het testen en vooralsnog lijkt het er niet doorheen te kunnen breken. We hebben de afgelopen maanden, achteraf gezien, wel een mooie stijging gezien. De winst werd echter steeds in één dag gemaakt, waarna het aandeel op een iets hoger niveau stabiliseerde. Op de stijgdagen een hoog volume dat daarna weer helemaal terugvalt. Als dat patroon zich voortzet, dan zou één dezer dagen weer een mooie dag moeten volgen. Je moet het als belegger maar durven om daar op te beleggen.

4 apr 2008

Eerder deze week het bericht dat de CSM suiker uit de schappen zal verdwijnen. Het heeft met beleggen niets te doen, maar het maakt wel duidelijk dat de onderneming duidelijk veranderd is en niet meer alleen suiker is. De koers is de laatste tijd toch mooi gestegen. Die winst heb ik dus gemist. Gisteren op de top een Doji. Als dat vandaag gevolgd wordt door een donkere candle, dan pakken zich donderwolken rond de koers samen. Stochastic en RSI geven verkoopsignaal. Technisch gezien is dit een schreeuwende verkoop. We hebben echter de aandelen niet. Het aandeel wordt te weinig verhandeld om hier nu veilig short in te kunnen gaan. Ik blijf er dus verder even af.

7 mrt 2008

Op 18 nam ik geen positie in. Achteraf gezien was het toch een goed niveau, want de koers is nu 20,73 geworden. Toch denk ik niet dat hier te snel positie ingenomen moet worden. De markt is nu in haar geheel te zwak en dat kan doorwerken naar in feite dit relatief kleine aandeel met weinig handel. Wel moet gezegd worden dat de handel de laatste tijd aan het toenemen is. Sinds halverwege februari zien we duidelijk meer handel en we zagen eind februari in een dag met een enorm volume de koers herstellen tot boven de 20. Op zich is dat een gunstig teken. Ik ben alleen van mening dat het gehele beurs sentiment te zwak is voor een nieuwe positie in een aandeel als dit.

11 feb 2008

CSM kijk ik nog slechts zelden naar. Op 8 januari vond ik het aandeel op een koers boven de 23 niet interessant. Gelukkig maar, want we staan nu nog slechts 18 euro. Daar lijkt dan ook wel een bodem gevonden te zijn. Hoewel een speculatieve positie dan overwogen kan worden, ben ik niet gecharmeerd van het feit dat er amper omzet in de stukken is. Ik blijf er in het huidige beursklimaat dus liever vanaf.

8 jan 2008

Het aandeel CSM is al sinds half augustus 2007 niet meer serieus in beweging geweest. Wil af en toe iemand nog even schudden en vragen of het aandeel nog leeft? Onder 25 euro nog altijd niet interessant.

10 dec 2007

Het aandeel kruipt omhoog, maar daarmee zijn de indicatoren ook hoger gekomen. Onder de 25 euro zie ik nog altijd geen reden om hier serieus naar te kijken.

14 nov 2007

Het ‘dode paard’ (Zie analyse 24 okt 2007) CSM is helaas nog niet tot leven gewekt. Als sinds half augustus weinig beweging en een koers rond de 24 euro.

24 okt 2007

Het aandeel ligt er als een dood paard bij. Al vanaf half augustus is er weinig voorgevallen. Eén uitschieter omhoog en één omlaag en voor de rest hangen rond de 24 euro. Niet interessant.

26 sep 2007

Ik neem even geen nieuwe positie in na de winstname op de short positie. De trend lijkt nog altijd neerwaarts te zijn, maar het ziet er niet interessant genoeg uit. Opvallend is dat de Stochastic bij dit aandeel geen bruikbare signalen geeft. Ook RSI is maar 50% correct. Dat kan onder andere komen doordat de omzetten vrij laag zijn. Het is nu eenmaal geen aandeel dat ‘hot’ is. Fundamenteel interessant is het bedrijf ook niet echt vrees ik. De dalende trend sinds begin dit jaar laat dat ook duidelijk zien.

22 aug 2007

Als u op basis van de vorige analyse onder de 27,2 short zou zijn gegaan, dan is het nu tijd om winst te nemen. De koers hangt nu net boven de 24 euro en hoewel de neiging nog altijd neerwaarts is, is er een mooie winst.

30 juli 2007

De test tussen de OBV indicator en de Japanse Candles is in het voordeel van de Japanse Candles uitgevallen. Nu is dat geen wetenschappelijke test geweest, maar ik ben blij dat de door mij zo veel gebruikte Japanse Candles een zo overtuigende overwinning lieten zien. Ik had het even moeilijk om op een grafiek met de laatste twee jaar een goed beeld te krijgen. Toen ik de grafiek oprekte naar de laatste 12 jaar werd het wel duidelijker. Rond de 27 is er vaak een top gezet. Ook nu zitten we op dat punt. Geen moment om long te gaan, want eerst moet het aandeel maar eens bewijzen door die top heen te kunnen komen. Als CSM weer neerwaarts door de 27,2 gaat, dan zou een short positie overwogen kunnen worden.

22 juni 2007

Voor het eerst heb ik in de grafiek een ‘On Balance Volume’ geplot. Volgens de ontwikkelaar heeft deze indicator een voorspellende werking omdat beleggers eerst met het hart en daarna met de hersens handelen. Bij een dalende koers en dalende OBV houdt het dus in dat een verdere daling verwacht wordt. Ik ben benieuwd, want de candle van gisteren had wel een lange lower shadow. Dat houdt juist vaak in dat de bodem gezocht is. Het gaat echter niet altijd op, maar is dat niet met alle technische Analyse het geval? We hebben geen positie meer in CSM en dat houden we zo.

22 mei 2007

Bij CSM is goed te zien dat we nu bij een belangrijke steunlijn aangekomen zijn. De vorige analyse was perfect. Op dit moment wordt de steun getest. Gezien de kracht van de markt lijkt een instap op dit punt, met stoploss op 26,8 een aardige suggestie met weinig risico op een groot verlies.

24 apr 2007

Het aandeel is sinds halverwege maart aan een prachtig herstel begonnen. Op dit moment lopen we tegen de gap weerstanden van begin 2007 aan. We zien in de grafiek een niet zuivere “Advance Block”. Niet zuiver, omdat de koersen niet altijd binnen de range van de vorige body opende. Toch is naar mijn idee het beeld duidelijk. De rally boet aan kracht in. (Meer weten over wat Japanse Candles u kunnen zeggen, kijkt u op www.japansecandles.nl).

20 feb 2007

De winst is laatst genomen. Hoewel er mogelijk kansen zijn, laat ik dit aandeel nu even links liggen. We hebben niet voor niets een stoploss ingesteld en daarna de winst genomen.

17 jan 2007

Het is nog niet zo ver, maar de stoploss komt bij CSM nu toch wel akelig dicht in de buurt. Wie nog geen eerdere winst nam zal nu op moeten letten. Het is de laatste maanden een mooie run omhoog geweest. Nu lijkt de trend toch echt te keren. Met al meer dan een half jaar in portefeuille is dit één van de oudste posities in de Beursbox portefeuille geworden.

7 dec 2006

De stoploss gaan we verhogen naar 27,6. (Was 26,7) In de indicatoren en in de Candles nu verkoopsignalen, dus wie winst wil nemen kan dat nu ook doen op een stand boven de 28 euro. Op 3 juli openden we de positie op 22 euro. Het bleek prachtig op de bodem van 2006 te zijn! 25% op een zo weinig aansprekend aandeel is geen slecht resultaat.

8 nov 2006

De stoploss leggen we nu op 26,7.

2 nov 2006

De stoploss, die op 25 september op 24,4 gelegd werd, kan nu naar 26,45 gebracht worden.

25 sept 2006

We zien bij CSM dat de gap van eind april nu weerstand is. Met vijf Doji’s in de laatste zeven beursdagen is duidelijk dat er twijfel bij beleggers is. Wie de aandelen nog bezit, legt de stoploss nu op 24,4

21 aug 2006

Stop loss gaat omhoog naar 22,5 end of day, of 1,1 euro onder de top! Het volume neemt iets toe, maar de candles worden er niet mooier op. Wel lijkt het aandeel sinds begin juni in ene positieve trend te zijn gekomen. We zien hogere bodems en zagen vorige week ook een hogere top.

3 jul 2006

Bodemen deed CSM inderdaad en op dit moment zijn we die bodem weer aan het testen. Het gevaar blijft het volume, maar dat name donderdag en vrijdag weer aardig toe. Speculatief interessant voor beleggers die geld hebben om mee te spelen. Stoploss na aankoop op 21,15 leggen. Na aankoop trailing stop loss met 1,1 euro aan ruimte.

13 jun 2006

Het besluit om afscheid te nemen bleek juist te zijn. Het aandeel is daarna nog meer dan 10% gedaald. Het lijkt nu te bodemen, maar in dit zwakke beursklimaat heb ik geen zin in gokjes in aandelen waarin relatief weinig handel is.

24 apr 2006

De stoploss is geraakt. Ik blijf hier zelf nu vanaf. De koers daalde me net teveel en de winst is genomen.

3 apr 2006

De aandeelhouders leggen de stop loss liever iets hoger. Deze mag naar 25,2.

21 feb 006

Na de doorbraak bij 24 euro zien we dat de koers snel anderhalve euro wist te winnen. De gap van eind augustus is daarmee overwonnen en met een stop loss op 23,8 kan de long positie aangehouden worden. Wie minder risico wil nemen legt de stop loss hoger. Ook op 24,2 ligt een steun.

9 jan 2006

In december is de stop loss voor aandeelhouders geraakt. We zien nu dat de koers net boven de vorige top is gekomen. Een overtuigende doorbreking was het nog niet. Pas bij een slot boven de 24 euro zou een long positie te overwegen kunnen zijn.

1 dec 2005

Ik wil beleggers die recent de aandelen gekocht hebben aanraden de stop loss te verhogen naar 22,9 (was 22,2).

24 nov 2005

Nu suiker in de belangstelling staat wil ik ook weer even naar CSM kijken. We zagen vorige week een mooi herstel vanaf de nieuwe bodem. Er kwam in een week tijd 10% bij, dus dat is nogal een herstel te noemen. Met een koersdoel van in eerste instantie 24,7 is het grootste deel van de stijging al gerealiseerd. Toch zou een long positie een overweging kunnen zijn. Wel moet u dan een stop loss aanhouden van 22,2. Een eventueel verlies blijft dan beperkt en zou de stijging doorzetten, dan blijft u mee profiteren.

12 sep 2005

Sinds vorige week is het aandeel in herstel. De volumes namen eindelijk weer eens toe. Grootste weerstand ligt nu op 24,75. (de bovenkant van de gap omlaag.

21 jun 2005

CSM bevindt zich nog net onder het belangrijke 24,75 niveau, dat het laatste jaar het hoogste punt was. De indicatoren zijn al behoorlijk ver opgelopen, dus is het de vraag hoeveel ruimte er nog omhoog is. Er is nog geen verkoopsignaal. Ik verwacht dat binnenkort eigenlijk wel. Pas dan zien of het interessant is om er op te handelen.

15 sept 2004

Het gaat structureel niet goed met dit bedrijf, maar kijken we naar de koers vanaf 1 januari, dan is dit één van de aandelen die wel hoger staat. De laatste 4 maanden is het echter een neergaande koers bij CSM.
Ondanks dat Stochastic een koopsignaal gaf zijn er redenen voorzichtig te zijn. De omzetten zijn laag, de koersbewegingen per dag zijn ook heel gering. De laatste anderhalve week grossiert het aandeel in Doji’s.

30 jun 2004

Technisch zou hier wel eens een koopmoment aan kunnen komen. Stochastic en RSI staan op het punt een koopsignaal te geven en eergisteren zagen we een Doji na twee zware dagen. Steun op 19,3.
Komt er een tweede reorganisatieronde bij CSM? Als er lezers zijn die er meer van weten, dan hoor ik het graag.

De Analyses zijn gemaakt door Tom Lassing, tenzij anders aangegeven.

Tom Lassing en Pro Gain BV houden geen aanzienlijke belangen in binnen Europa gelegen beursgenoteerde ondernemingen.
Het kan zijn dat Tom Lassing privé een kleine positie zal innemen conform zijn analyse en advies. U dient daar bij de beoordeling van de analyse rekening mee te houden.
Er zijn geen afspraken met banken of brokers over vergoeding omzet op basis van de gegeven adviezen. Ook als adviezen van Tom Lassing via andere aanbieders tot u komen is er geen sprake van een betaalde bijdrage. De analyses worden altijd gratis verstrekt aan derden met slechts de afspraak dat er een werkende link naar www.beursbox.nl onder staat.

 

Leest u ook onze disclaimer nog eens goed na. In de nieuwsbrief treft u dagelijks de meest recente analyses aan.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *