LADEN

Typ om te zoeken

De zomer is voorbij

site

De zomer is voorbij

Tijd voor de lente op de beursvloer? De zomer is voorbij maar historisch gezien breken nu weer minder aangename maanden aan voor de belegger. Iedere belegger weet dat meestal september en oktober de twee meest ongelukkige maanden zijn voor de aandelenkoersen. Maar wat na oktober?
Zou het niet kunnen zijn dat beleggers dan niet langer in hun achteruit spiegel kijken maar vooruit kijken naar 2009? Wie durft zeggen dat de fundamentele vooruitzichten voor de aandelenmarkt in 2009 niet beter zullen ogen dan vandaag? Als dat zo zou zijn, dan is een fikse eindejaar rally op de beursvloer zeker niet uitgesloten.
We blijven er ook bij dat de koerstrend op de Europese beurzen meestal afhankelijk is van de koerstrend op de Amerikaanse beursvloer. Schijnt de zon in New York, dan schijnt ze ook in Brussel en Amsterdam. Regent het pijpenstelen op de Amerikaanse beursvloer, dan is er bijna zeker een fikse regenbui op de Europese beurzen te verwachten. 

Na oktober is het zeer waarschijnlijk dat de Amerikaanse economische motor langzaam maar zeker zal overschakelen naar een hogere versnelling. De inflatie zou dan ook minder een probleem zijn dan vandaag het geval is. Last but not least zouden ook de bedrijfswinsten weer aantrekken en een buffer kunnen leggen onder de aandelenkoersen.

Alvorens het opgesomde scenario onder het vergrootglas te leggen, is het ook dit jaar niet uitgesloten dat beleggers geld kunnen verliezen in de volgende twee maanden. September en oktober waren in het verleden immers dé "crash" maanden op de beursvloer.
Het is zelfs zo dat in de laatste vijftig jaar, in de periode van mei tot oktober, beleggers zelden hebben verdiend aan aandelen. De grootste winst in de Dow Jones index realiseerden beleggers in de maanden van november tot april. Op de meeste Europese beursvloeren was dat niet anders. Wie in de periode van mei tot oktober had besloten weg te blijven van de beursvloer had het in het verleden heel wat beter gedaan dan beleggers die gedurende het ganse jaar hun geluk in aandelen hebben beproefd.  Vanaf november geloven we dat de zon zal door de winterwolken breken en de beleggers plezieren.
De reden voor deze optimistische prognoses is te vinden in de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, de inflatie en de bedrijfswinsten.
De sterke economische groei van 3,3% in het afgelopen tweede kwartaal heeft niet veel indruk gemaakt op de meeste economisten. Zij waren overtuigd dat enkel de export de hoger dan verwachtte economische cijfers heeft mogelijk gemaakt. Het zijn echte dezelfde economisten die zowel voor het eerste en tweede kwartaal hebben uitgeschreeuwd dat de Amerikaanse economie regelrecht op een recessie zou af stomen. Zij voorspellen nu dat een recessie zal plaats vinden in het derde of vierde kwartaal van dit jaar. Zo krijg je natuurlijk altijd gelijk….. Wij vermoeden echter dat ze het ook deze keer bij het verkeerde einde zullen hebben. De Amerikaanse economie zal in het derde kwartaal waarschijnlijk groeien met 2,50% of mogelijk zelfs meer. Net export (export verminderd met import), zal in het derde kwartaal weer stevig groeien. De consumptie van de gezinnen zal denkelijk nog steeds zijn toe genomen. Bedrijven hebben zeker nog investeringen gedaan. De enige component die de economische performance kan verminderen is natuurlijk de woningbouw. Voorlopig is er in deze sector geen come back waar te nemen. De residentiele bouwsector zal echter terug opveren, wanneer de inflatie en ook de rente zal gaan dalen. De daling van de olieprijzen zal de volgende twee maanden heel waarschijnlijk de inflatie doen dalen en de perceptie van de meeste economisten doen omslaan naar dalende inflatie en alle voordelen die daar aan zijn verbonden voor zowel de gezinnen, bedrijven, overheid en zeker niet te vergeten, voor de bedrijfswinsten. De grootste positieve verassing zou de volgende twee maanden kunnen komen vanuit het front van de bedrijfswinsten. Blijkbaar realiseren weinig experten zich dat de negatieve groei van de bedrijfswinsten enkel is te wijten aan de resultaten van de financiële sector. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de bedrijfswinsten, zonder rekening te houden met de financials met 5,7%. Tellen we de financials mee, dan is er sprake van een negatieve winstgroei van zo maar even 20,6%. De consensus van analisten verwacht respectievelijk voor het derde en vierde kwartaal van dit jaar een winstgroei van 11% en 14% en dat zonder rekening te houden met de winstvooruitzichten voor de banksector. Mogelijk zijn deze winstgroei cijfers wat aan de optimistische kant. Toch is het duidelijk dat de onderliggende winstgroeicijfers voor de Amerikaanse bedrijven positief is.  Het is zelfs zeer goed mogelijk dat de resultaten van de banksector in de eerstvolgende kwartalen wat minder negatief zullen zijn dan voorheen. In dat geval zouden  de bedrijfswinsten in 2009 wel eens rooskleuriger kunnen uit komen dan wat de meeste analisten nu vooruit schuiven.
Indien zou blijken dat de meeste financiële instellingen in het derde en vierde kwartaal beter voor de dag zouden komen dan algemeen verwacht en de banken schoon schip hebben gemaakt met alle dubieuze financiële producten, dan zouden de koersen van de financiële aandelen in 2009 wel eens de grote outperformers kunnen zijn op beursvloer.
Voor het eerste kwartaal van volgend jaar, verwachten de analisten een winstgroei van 28%. Voor het tweede kwartaal rekenen ze nog steeds op een winstgroei van 24%. Gewoonlijk kijken beleggers vanaf de herfst niet meer naar de winstgroei verwachtingen van het lopende jaar maar naar de verwachtingen voor het volgende jaar. Het jaar 2009 zou wel eens veel van het aandelenleed uit het recente verleden snel kunnen doen vergeten. Tenslotte kijken we ook nog eens even naar de koers/winst van bijvoorbeeld de S&P500 index op basis van de winstverwachtingen voor 2009. De koers/winst bedraagt dan slechts 12. Aandelen kunnen we dan ook moeilijk vandaag prijzig noemen.
Het is onze overtuiging dat eenmaal een einde komt aan de malaise van de financiële instellingen, een buitengewone eindejaarsrally in de kaarten ligt.
Dus nog even geduld en dan na oktober voluit gaan met de meest beloftevolle stock picking, kan zeer winstgevend zijn op de beursvloer. In de Indextimer kunt u elke zondag lezen wat  het meest waarschijnlijke economisch scenario is en wat de  koerstrend is voor de aandelen, de rente, de dollar, de goudprijs en de olieprijs. Kortom zowat alles wat van belang is om succes op de beurs te garanderen, is te vinden in de wekelijkse indextimer.

Ivan Baldewijns
Instituut voor Beleggingsstrategie bvba
Zevenboomkensstraat 24
3570 Alken
België
http://www.ibsinvest.eu/indextimerformulier.html
www.progainshop.com/198.html

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *