LADEN

Typ om te zoeken

Zonnepanelen industrie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zonnepanelen industrie

Mijn collega Jack Hoogland was me gisteren net een paar uur voor. Ik stond op het punt een artikel te schrijven over de inzet van zonne-energie in de VS.
Jack heeft echter een iets andere insteek in het verhaal.
In de VS is de ontwikkeling van zonne-energie de laatste jaren sterk achtergebleven. De vorige president zag er niets in, want die wilde de Amerikaanse steenkoolmijnen weer volledig openen. Op zonnepanelen uit het buitenland kwam een forse importheffing en elektriciteitsbedrijven in de VS kregen de vrije hand om het hun klanten zo moeilijk mogelijk te maken.
Het is helaas voor Amerikanen geen uitzondering dat je letterlijk maanden moet wachten op de aansluiting van de zonnepanelen. Je moet deze namelijk door de elektriciteitsmaatschappij laten aansluiten en die partij mag dan ook bepalen of en hoeveel geld je voor je opgewekte maar niet gebruikte stroom krijgt.
Niet alleen is de aanleg van een paar panelen dubbel zo duur ten opzichte van Europa, maar stroom die je zelf niet afneemt levert je in de VS vaak vrijwel niets op. Je moet dus haast wel OOK een accu aanleggen om de zaak rendabel te maken.
President Biden wil dat er meer zonne-energie gebruikt gaat worden en heeft daarom de importheffing op panelen opgeheven. Dat scheelt de Amerikaanse consument tenminste 30%.
De vraag naar zonnepanelen zal in de VS dus zeker toenemen en daarmee de omzet voor de Chinese fabrikanten.
Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. OOK in Europa!
Het probleem is namelijk dat zonne-energie het hele elektriciteitsnet instabiel maakt. Je weet immers nooit hoeveel stroom de steeds talrijker wordende panelen opwekken. Het kan veel te veel zijn, en het kan ook ineens te weinig zijn. Iedere avond en nacht is er geen stroom.
Wat naar mijn idee dus een veel grotere markt gaat worden, is de opslag van die duurzame opgewekte energie.
Hoe de batterijen er uit gaan zien, dat weet ik niet, maar er geen honderden miljarden geïnvesteerd worden in huisaccu’s, wijk batterijen en systeembatterijen die verplicht gaan worden bij iedere grote toepassing van zonnepanelen. Geen nieuw zonneveld zonder ook een eigen grootschalige opslag van de energie.
Het grote elektriciteitsnet moet namelijk stabiel gehouden worden.
Ik ben het dus eens met Jack dat er een groeimarkt gaat ontstaan, maar ik ga het niet alleen zoeken in grondstoffen, maar zoek het ook in de ontwikkelingen en productie van batterijen. Ik zoek het vrijwel zeker niet in de zonnepanelen of windmolens aanbieders.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *