LADEN

Typ om te zoeken

Wat zeggen de sterftecijfers ons

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Wat zeggen de sterftecijfers ons

ouder worden

In de statistieken is het nog altijd zo dat we gemiddeld steeds ouder worden. Nu zijn er leugens, grote leugens en statistieken.
Natuurlijk wil ieder land laten zien dat haar bevolking het oudst wordt. Dat zegt iets over de welvaart van het land. De grote vraag is natuurlijk hoe landen die cijfers dus manipuleren.
Wat de vraag is niet OF ze gemanipuleerd worden, de vraag is HOE ze dat doen.
Zo werken ze bijvoorbeeld met ‘voorlopige’ cijfers. Alsof mensen ‘voorlopig’ overleden zijn…
Zo kan je je cijfers dus jaren later gaan aanpassen.
Nederland bijvoorbeeld werkt nog altijd met ‘voorlopige’ cijfers uit 2016 en 2017. Die ‘voorlopige’ cijfers laten al wel zien dat de sterfte hoger uitvalt dan ze vooraf gedacht hadden.
Oef…
Dat is niet best.
Waar ligt dat dan aan? Ze halen een koude periode aan, en een griep epidemie. Overduidelijk is echter dat de trend is dat er meer mensen van boven de 65 overlijden. Er was een laagste stand in 2013 en daarna vallen de cijfers ieder jaar negatiever uit.
Ik moet toegeven dat ik OOK verwacht had dat het aantal mensen van onder de 65 zou zijn gestegen, maar dat blijkt niet uit de cijfers. Deels komt dat door leed in eigen kring waardoor je sneller het idee krijgt dat er meer sterfgevallen zijn op jonge leeftijd. Dat blijkt dus pertinent niet uit de cijfers. Echter boven de 65 is die hogere sterfte er duidelijk wel. Het is ook wel te begrijpen. De vergrijzing zorgt voor meer ouderen en daarom ook meer sterfgevallen. De vraag is vervolgens of die de gemiddelde leeftijd waarop we sterven doet dalen. Daar waar mensen ouder dan 80 sterven doen ze de gemiddelde leeftijd niet dalen. Aan de andere kant neemt het aantal mensen van onder de 65 dan ook af terwijl de sterftecijfers in absolute cijfers daar gelijk blijven…
Hoe dan ook is de begrafenis sector de komende jaren een duidelijke groeisector. Ten opzichte van nu zullen er over zes jaar per jaar zeker 10.000 mensen meer in Nederland overlijden. In andere landen, zoals België, Frankrijk etc. zien we dezelfde groeicijfers.
Toch schat het CBS in dat de gemiddelde leeftijd waarop we overlijden nog altijd zal toenemen.
Ik geloof daar al jaren niet meer in. Het punt is na namelijk dat mensen die welvarend zijn heel veel ouder worden dan mensen die dat niet zijn. Het aantal welvarende mensen neemt echter al jaren af. De middenklasse wordt namelijk kleiner en de groei van de beolking komt vanuit migratie vanuit oorlogsgebieden. Ik ‘zie’ dus niet hoe we in die omstandigheden gemiddeld ouder kunnen blijven worden als de aanwezige welvaart cijfermatig bij minder mensen terecht komt. Ik zie geen dramatische daling van de gemiddelde leeftijd komen, maar ik zou wel minstens een topvorming verwachten.
Het feit dat we de afgelopen jaren ieder jaar een ‘excuus’ hebben om de toegenomen sterfte te verklaren is voor mij een teken aan de wand. Men zoekt het in eenmalige gebeurtenissen, terwijl het al lang een structureel probleem is geworden.

Tags

2 Reacties

  1. W. Spaargaren 11 februari 2019

    Dat we ouder worden is een grote leugen. De helft van de nederlanders is te dik. Die leven 5 tot 7 jaar korter. Rokers leven gemiddeld 5 jaar korter. Door de welvaartsziekte veel meer kanker gevallen.
    80% van de voedsel waren in super markten is ongezond. Fijnstof in de lucht ook honderdduizenden nederlanders die korter leven. En zo zijn er nog wel tientallen voorbeelden te noemen dat we korter leven.

    Beantwoorden
  2. Léon Vrins 11 februari 2019

    Het zou mij niet verbazen als de gemiddelde leeftijd binnen niet al te lange tijd gaat dalen. Al die mensen die nu de grens van tachtig passeren alvorens te overlijden hebben nog een gezonde jeugd beleefd. Geen overmaat aan suiker, snacks, voorbewerkt voedsel etc. Buiten spelen was de voornaamste activiteit , want televisie en computer(spelletjes) waren nog niet voorhanden. (Te) dikke mensen waren er in mijn jeugd vrijwel niet, of er moest een of andere kwaal in het spel zijn. Maar enfin, de tijd zal het leren

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *