LADEN

Typ om te zoeken

Warren Buffett is opgelicht

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Warren Buffett is opgelicht

warren buffett

Zelfs de briljante Warren Buffett is gevallen voor een Ponzi Scheme. Hij was benaderd door het echtpaar Jeff en Paulette Carpoff. Die hadden naar eigen zeggen een briljante opzet waarmee je door een investering in duurzame energie een forse belastingmeevaller tegemoet kon gaan zien.
Nu is er één ‘Na na, na na na’ deeltje aan dit verhaal.
De personen die werden opgelicht deden het om belastingvoordelen te behalen. Ze deden dit niet primair omdat ze er een degelijke belegging in zagen.
Het bedrijf zou zonne-installaties aanleggen en de investeerders konden daarom 30% van hun investering van de belasting aftrekken. Die zonne-installaties kwamen er echter niet. De investeerders hebben dus ook een probleem, want hun aftrek is nu onterecht gebleken.
De directeur van het bedrijf begon het bedrijf naar eigen zeggen wel als degelijk bedrijf, maar hij moest gaan liegen en bedriegen om investeerders over de streep te trekken. Hij wist zijn verhaal zo mooi te maken dat men de realiteit uit het oog verloor.
Hij verloor de realiteit uit het oog, maar de investeerders werden ook verblind door de mooie verhalen.
De man zelf kocht 140 bolides, een café, enkele tientallen huizen, een resort en een villa waar hij ging wonen van het geld. Zo wisten ze 140 miljoen naar privé over te brengen. Ook werd hij (en dat is voor mij ALTIJD een teken van fraude) een sponsor van een autorace team. In bijna alle gevallen is dat voor iemand die niet in die wereld zit een fraude. Hun ego gaat meespelen en in die wereld wordt je op handen gedragen als je met een zak geld aankomt. De winst is ego-streling want voor de rest kost het alleen maar geld.
De rendementen die aan de investeerders werden belooft, werden betaald met het geld dat nieuwe investeerders inbrachten.
Er was op een gegenen moment 2,7 miljard dollar in het spel.
Wat ik dan niet begrijp, is dat je als oplichter doorgaat tot je gepakt wordt. Zie je dan als oplichter niet in dat het spel een keer uit zal zijn? Ben je daar zo blind voor? Waarom zoek je niet naar een land waarmee geen uitleveringsverdrag is en verdwijn je met 100 miljoen?

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *