LADEN

Typ om te zoeken

Waarom wil ik te grote ondernemingen splitsen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Waarom wil ik te grote ondernemingen splitsen? (Tom Lassing)

Vanuit mijn standpunt inname van gisteren kwamen er enkele reacties. Niet iedereen begreep waarom ik die enorm grote ondernemingen zou willen splitsen. Immers, de vrije markt is toch heilig?
– Dat denk ik dus niet. Ik denk namelijk dat als je de markt haar gang laat gaan er vanzelf monopolies gaan ontstaan en de markt zich dus ontwikkeld tot een gedrocht dat we niet wensen.
We zagen dat vroeger met Standard Oil en Ma Bell zoals Bell Company na de spitsing ging heten. In onze tijd zagen en zien we het met Microsoft, Google, Facebook, Amazon en Alibaba. Om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

splitsing, bedrijven

Bedrijven die zo groot en machtig zijn dat ze nergens meer belasting betalen omdat ze dat simpelweg door hun economische kracht kunnen afdwingen. Door die lage belastingen zijn ze ook nooit meer in te halen door concurrenten. Hoezo vrije markt is zo goed?
Ik weet niet of we op de lange termijn door moeten gaan met nationale overheden, maar ze zijn in mijn ogen beter dan corpocraties die helemaal alleen maar aan zichzelf denken en geld en winst heilig verklaren.
Mijn voorstel om bij 100 miljard te splitsen is uiteraard discutabel. Waarom niet een ander bedrag?
Het punt is, de ondernemingen die ontstaan moeten wel body hebben. Wat je doet, is ze met de splitsing kwetsbaar maken. Ik wil hun macht beperken, ik wil ze niet failliet krijgen. Als je bij 100 miljard splitst, dan blijven er twee ondernemingen van ongeveer 50 miljard over. Ze mogen ook anders uiteen gaan, maar een redelijk gelijkwaardige splitsing is wel zo logisch. Dat is groot genoeg om niet direct een prooi te worden, te meer omdat één biljoen grote ondernemingen dan niet langer meer bestaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *