LADEN

Typ om te zoeken

Vergelijking Fast Invest en Neo Finance

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Vergelijking Fast Invest en Neo Finance

Vanuit de lezers kwam er de vraag waarom ik wel Neo Finance, maar niet Fast Invest aan het promoten ben.
Hieronder eerst even een vergelijk tussen de twee crowdfunding platformen.
Beide bedrijven zijn in 2015 opgericht en beide bedrijven zijn door iemand uit Litouwen opgericht. Ze zijn daarbij ook min of meer in een zelfde soort markt actief en zo op het eerste oog op een vergelijkbare manier.

Neo Finance
is een onderneming gevestigd in Litouwen en faciliteert leningen aan consumenten in Litouwen waarbij een geldverstrekker juridisch zelf een contract sluit met een geldvrager. Iedere geldverstrekker kan per lening tussen de 10 en 500 euro geld verstrekken. De leningen zijn te verzekeren zodat er geen risico op het ingelegde vermogen hoeft te zijn.
Neo Finance is als bedrijf beursgenoteerd op de lokale beurs in Litouwen. Het heeft alle benodigde vergunningen en laat dat ook zien. Het bedrijf verstrekt alleen leningen aan consumenten in Litouwen. Wat dat betreft is het dus wel actief in een beperkte markt.
Minimum deelname per lening is 10 euro.
Er zijn ongeveer 8.400 leningnemers actief en 11.000 geldverstrekker.
Vanwege de beursnotering is de onderneming heel open over de opzet en de resultaten.

Je maakt bij Neo Finance geld over naar je eigen bankrekening in Litouwen. Jij doet dus altijd zaken met de lener vanuit je eigen bankrekening.
Binnen het platform is er al langere tijd een tweedehandsmarkt aanwezig.
Er is dus in feite één primaire markt en één secundaire markt.
Het bedrijf koopt geen leningen terug, maar doet je wel een marktconform bod op leningen waarop niet meer wordt afbetaald.
Het platform is 100% vertaald in Engels en deels vertaald naar andere talen zoals Nederlands.
Verzekeren is een optie en eigen verantwoordelijkheid. De kans is klein, maar een klant zou potentieel geld kunnen verliezen.
De range aan leningen en rendementen is hier veel groter dan in het platform van Fast Invest. Hier kan je letterlijk tussen de 6 en 27% rendement krijgen.
De onderneming verstrekte 50 miljoen aan leningen en er werd al 7,5 miljoen aan rente uitgekeerd.
Vaak bellen ze enkele dagen nadat je klant bent geworden. Dat is wel even schrikken, een telefoontje uit 0037… Dan heb je wel even … Wat kan dat zijn…
Ze zijn een beetje saai degelijk.

Fast Invest
is gevestigd in Londen, maar is ook in 2015 opgericht door iemand uit Litouwen. Daar waar je bij Neo Finance kan kiezen of je een verzekering wilt, daar is deze blijkbaar standaard aanwezig bij Fast Invest in de vorm van een terugkoopgarantie die door het platform wordt afgegeven. Het gevolg daarvan is dat de rendementen structureel lager liggen dan bij Neo Finance.
Minimum deelname per lening is 1 euro. Zo ver mijn bekend is er geen maximum bedrag per lening. In een voorbeeld op de website wordt uitgegaan van 1.000 euro in een bepaalde lening. In het platform wordt je ook uitgenodigd om 1000 euro te investeren. Je krijgt dan extra rendement.
Het platform is al actief in meerdere landen en het platform is vertaald in acht talen, maar niet in het Nederlands.
Ze zeggen echter niets over vergunningen. Mogelijk hebben ze wel ontheffingen, maar als je een vergunning hebt, dan is het logisch dat je daar melding van maakt.
Er zijn in totaal 41.000 personen actief op dit platform.
Het bedrijf is voor potentiële klanten in mijn ogen niet erg duidelijk over de opzet en de resultaten.
Ze geven je de garantie dat ze altijd je lening terug zullen kopen. Binnen 24 uur zelfs.

Bij Fast Invest maak je je geld over naar een bankrekening van Fast Invest. Jij geeft dus je geld aan hen. In feite gaat Fast Invest in jouw naam leningen aan. Een enorm belangrijk verschil met Neo Finance. Overigens is het bedrijf in Engeland gevestigd, maar je maakt je geld over naar Litouwen!
Pas sinds enkele dagen kennen ze een tweedehandsmarkt op het platform. Het platform werkt echter met meerdere (5?) primaire markten waarop ze actief zijn en niet iedere primaire markt kent nu ook al een secundaire markt.
Door de standaard verzekering heeft nog nooit (sinds 2015) een klant verlies geleden.
Ze bereikten 58 miljoen in verstrekte leningen en 2 miljoen aan verstrekte rente.
Het rendement ligt in dit platform tussen 9 en 13%.

De laatste weken heeft het platform moeite gehad om klanten tijdig uit te keren. Dat is wat mij betreft een enorme rode vlag. Er is weliswaar een pandemie, maar de betaling naar klanten toe moeten toch topprioriteit bij een bedrijf zijn.
De terugkoopgarantie is natuurlijk voor een dergelijk bedrijf in deze uitzonderlijke Corona omstandigheden een gevaarlijk ding…

Conclusie
Ik ben een expert op het platform van Neo Finance en heb nog maar net een account bij Fast Invest. In die zin ben ik dus extra afhankelijk van wat Fast Invest op haar site heeft geplaatst.
Toen ik bij Fast Invest kwam, leek de site erg gericht te zijn op beleggers. De visie van de onderneming is om zonder angst de digitale economie in te gaan. Is dit dus een bedrijf dat leningen wil verstrekken of is het een bedrijf dat puur in de digitale economie aanwezig wil zijn en toevallig in leningen is gestapt? Ik heb het idee van het laatste, want de expertise over de leningen kopen ze in. Ze zijn dus zelf bij Fast Invest vooral echt de tech ondersteuners.
Verder lijkt Neo Finance steeds voor te lopen op technische innovaties en ontwikkelingen. Neo Finance had eerder een auto-invest en had veel eerder een Secundaire Markt. Het doet vermoeden dat Fast Invest leentjebuur speelt op haar concurrent.
Neo Finance heeft ook de affiliate opzet veel beter geregeld al lijkt in eerste instantie de vergoeding bij Neo Finance lager.
Al met al is mijn indruk dat Neo Finance veel verder is in haar ontwikkeling, maar dat Fast Invest door fors door te pakken een grotere markt heeft aangeboord en dus in meer markten een voorsprong heeft opgebouwd. Een beetje het Betamax verhaal voor wie dat ooit meemaakte.
Betamax was een veel beter videorecorder platform, maar VHS had de vieze filmpjes. VHS werd het grote succes.
Neo Finance moet zich herpakken en meer sexy gaan worden. Fast Invest is in mijn ogen qua aanbod inferieur, maar is voor potentiële klanten sexy door zeer gelikte marketing, een grotere markt en een mooie jonge vrouw als CEO. Het is dus letterlijk door sexy te zijn al groter.
Wat mij betreft moet Neo Finance heel serieus gaan kijken naar haar uitbouw strategie. De kans om internationaal te groeien is op een gegeven moment wel voorbij als een ander die markt al ingepikt heeft. Ik ga ze dat ook voorleggen.

PS: Ik was nog iets belangrijks vergeten… Het staat hier

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *