LADEN

Typ om te zoeken

Uittocht uit China

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Uittocht uit China

China

In de pers lezen we dat fabrikanten nu uit China vertrekken en hun productie in Vietnam opzetten.
Het klopt. Het heeft weinig met Trump te maken, want die trend is al meer dan zes jaar gaande. China wordt namelijk steeds duurder doordat haar inwoners meer loon eisen en China zelf steeds meer (milieu)regels opstelt.
Gaat het je als fabrikant om arbeidsintensief werk tegen de laagste lonen, dan ben je minstens al jaren bezig met de verplaatsing van dat werk.
China wordt steeds meer de fabriek van de wereld voor ingewikkelder processen.
Wil je iets goed gedaan hebben, dan moet je naar China.
Apple heeft geprobeerd om de productie in de VS op te zetten, maar faalde. Amerikaanse producenten bleken niet in staat te zijn dezelfde kwaliteit schroefjes te leveren.
De waarde van de Chinese uitvoer neemt steeds meer toe en dat is ook een belangrijke reden dat het handelstekort met de VS nog altijd toeneemt. De VS kan nu steeds meer importtarieven opleggen en daarmee zal het voor elkaar krijgen dat Amerika zichzelf steeds duurder maakt. China levert immers steeds meer halffabricaten aan heel de wereld en nergens zijn ze zo duur als in de VS. Amerikanen gaan dus Mexicaanse producten kopen. Die Mexicaanse producten bevatten ook de Chinese halffabricaten, maar die waren veel goedkoper voor Mexico.
De VS gaat vervolgens dan ook Mexico invoerheffingen opleggen, waarna de Amerikanen in Brazilië de producten gaan kopen… land na land wordt geconfronteerd met hogere Amerikaanse importheffingen, maar ondertussen maakt China voor de wereld en betaalt de VS de hoofdprijs voor alle geïmporteerde producten.
Mijn insteek is dat China de handelsoorlog met de VS gaat winnen. De rest van de wereld gaat steeds beter samenwerken zonder de VS daar nog deel van uit te laten maken. Hoe langer dit gaat voortduren, des te negatiever gaat het voor de VS uitpakken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *