De netwerkbeheerders kunnen zo nu en dan bij flinke zonneschijn het elektriciteitsnetwerk niet stabiel houden. Om dan de zaak te neutraliseren gooien ze de (particuliere) zonnepanelen van het net.
Dus heel veel zonnepanelenbezitters denken dat ze goed bezig zijn, maar ondertussen zijn op de mooiste zonne-uren de panelen mogelijk uitgeschakeld.
Is dat het probleem voor de particulieren die simpelweg iets doen dat niet alleen legaal is, maar ook sterk gewenst, namelijk groene stroom opwekken, of is dat het probleem van de netwerkbeheerders die er geen rekening mee houden dat er steeds meer duurzame energie op het net komt?
Duurzame energie waar ze overigens een heel fraaie subsidie op krijgen, want de netwerkbeheerders worden ruim voorzien van geld om het netwerk optimaal te houden. Ze doen dat echter niet en dat geeft te denken.
Als ze hun werk niet kunnen doen, of niet willen doen, moeten we dan niet heel het elektriciteitsnet anders gaan opzetten en de netwerkbeheerders er tussen uit halen?
Misschien weer nationaliseren? Immers lukt het de partijen in de vrije markt blijkbaar niet om de zaak stabiel te houden. Door de problemen eten ze van twee walletjes. Ze krijgen wel de subsidie EN ze kunnen de particulieren alsnog de door hen zelf opgewekte energie opdringen.
Het zou particulieren makkelijk moeten worden gemaakt om bijvoorbeeld wijkcentrales op te zetten. Centrales die voorzien zijn van een flinke batterij die lokaal stroom opslaat. Bij problemen kan dan zo’n lokaal net even los van het grote net gezet worden zodat de panelen eigenaren WEL hun deel krijgen.
Bron: Vereniging Eigen Huis
Sinds afgelopen zomer komt het regelmatig voor dat de netspanning tot boven de 250 volt oploopt.
Bij 249,6 volt schakelt mijn omvormer automatisch af al beveiliging tegen overspanning. De netbeheerder schakelt niet af maar laat de spanning zo hoog oplopen dat de omvormers uitschakelen.