LADEN

Typ om te zoeken

Twee scenario’s voor ons elektriciteitsnet (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Twee scenario’s voor ons elektriciteitsnet (Tom Lassing)

We zien in de VS heel duidelijk hoe elektriciteitsmaatschappijen twee scenario’s zien in de toekomst van het elektriciteitsnet.
Het ene scenario is in feite het voortzetten van het monopolie van de elektriciteitsmaatschappijen, waarbij zonne-energie alleen door de bedrijven zelf opgewekt wordt in de vorm van enorme zonne-energie projecten.
In dit scenario is er eigenlijk geen plaats voor particuliere opwekking van energie en het wordt dan ook bewust en actief ontmoedigd door de overheid te dwingen tot strafmaatregelen tegen iedereen die wel zonnepanelen op het dak legt. We zien dit scenario in bijvoorbeeld Nevada. Particulieren met zonne-panelen krijgen er bewust forse extra vaste lasten opgelegd, drie keer hoger dan de vaste lasten voor mensen zonder zonne-panelen. Via deze weg wordt het onrendabel om zelf panelen te hebben, tenzij je helemaal los van het elektriciteitsnet durft te gaan.
Middels negatieve fiscale maatregelen richting particulieren en positieve fiscale maatregelen richting elektriciteitsmaatschappijen met daarbij een enorm lage energieprijs voor door particulieren geleverde elektriciteit worden privé panelen er actief zwaar ontmoedigd. Elektriciteit moet er een monopolie van de grote maatschappijen blijven.
Het andere scenario zien we in Californië alwaar huiseigenaren juist gestimuleerd worden om zonnepanelen te kopen en ook een eigen huisbatterij in gebruik te nemen. De energie maatschappijen gebruiken die huisbatterijen om stabiliteit op het net te krijgen. Als er dus stroom nodig is, dan onttrekken ze het ook aan de huisbatterij. De eigenaar van die batterij krijgt daarvoor een nette vergoeding.
Het is nog onduidelijk welk scenario het uiteindelijk gaat winnen. De regering Trump is overduidelijk voor het eerste scenario, waarbij de grote maatschappijen de zeggenschap houden en particulieren volledig afhankelijk blijven van deze grote en machtige bedrijven. De meeste Amerikanen willen gaan voor het particuliere bezit van duurzame energie oplossingen.
Ook in Europa wordt nu de strijd rondom de elektriciteitsvoorziening gestreden. In Duitsland zijn er al maatschappijen die zich neerleggen bij een andere rol in de elektriciteitsvoorziening. Er zijn echter ook aanbieders die daar ook in Europa niet aan willen en die met keiharde lobby er vooral bij rechtse partijen op aandringen hun leveringsmonopolie te handhaven. Die lobby gaat gepaard met flinke bedragen om dat standpunt te stimuleren. Het is lobby, geen omkoping, maar soms vraag je je af waar precies het verschil dan in zit.

Om even een indruk te geven hoe hard de zonnepanelenmarkt groeit in de VS:
In 2013 werd 4.751 MW geplaatst
In 2015 werd 7.493 MW geplaatst
In 2016 werd 14.626 MW geplaatst
U ziet dat het een stormachtig snelle ontwikkeling betreft. De meeste overheden en analisten ‘zien’ nog niet hoe snel deze ontwikkeling gaat en ze houden vast aan verouderde ideeën over de groei van het percentage aan energie.
Wat houdt het in qua totale capaciteit in de VS?
In 2011 was het totaal aan MWp 4.383. In 2016 was dit al 40.221 MWp. Dit is een ongekende groei en ondertussen werken er al meer dan 260.000 Amerikanen in deze sector.
De VS is het vierde land qua opbrengst zonne-energie. Het moet China, Duitsland en Japan voor zich laten. China ondertussen kende in 2017 een groei die groter was dan de hele Amerikaanse capaciteit. China loopt ook voor op de doelstellingen die de overheid gesteld had en heeft de 2020 al in 2017 bereikt. Zo kan het dus ook.

Schrijf nu in op de gratis Energie nieuwsbrief van www.energiestart.nl

Vraag hier een analyse van uw dak op. Hoeveel panelen kunt u op uw dak kwijt?

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *